zaterdag 2 maart 2013

Drijvende dikkerdjes


Hij droomt er wel eens van, onze wethouder Klaas Smid. Wethouder voor Sport.
Wat zou hij het graag zien: alle raadsleden in korte broek aan het sporten.
Een vogelnestje door Henk Reinders, een flitsende flic flac door Ellen van Heugten, Mevrouw Bouius op keep bij handbal, Hendrikus Loofs' wapperende manen terwijl hij soepeltjes de horden neemt.
Hij droomt er wel eens van.
Helaas zijn dromen meestal bedrog en tegen Henk Reinders zei wethouders Smid afgelopen donderdag dat hij niet verwachtte de heer Reinders ooit in beweging te zullen krijgen.

Het ging namelijk over sportstimulering. Dat sport in de gemeente Hoogeveen gestimuleerd wordt is prachtig. Van bewegen knap je namelijk op. Of je er slank van gaat worden is nog maar de vraag maar je krijgt er vrienden door, het is ontspannend, rug- schouder en nek-klachten verdwijnen als sneeuw voor de zon en het is door de bank genomen heel gezellig.

Iets meer dan 18.000 mensen, jong en oud hebben meegedaan aan de sportstimuleringsactiviteiten.
Veel mensen dus. Echt een succes.
Maar, de mensen die het echt nodig hebben, komen niet. Arme mensen komen niet, dikke mensen ook niet en ouderen komen pas in de benen na een hartaanval of nadat er diabetes is geconstateerd. Ze zijn niet tot bewegen te krijgen.
Maar wel tot eten.
Ongebreideld wordt frisdrank, vruchtensap en chips naar binnen geschoven. 1 kroket is niet genoeg. Het moeten er minimaal twee zijn. Er gaan per dag veel meer calorieën in dan we ooit kunnen verbranden.
Maar liefst 50 % van de Hoogeveense volwassenen is te dik. Het waggelt op zaterdag allemaal door de Hoofdstraat. Een blik in het zwembad tijdens de zwemlessen leert dat het zwembad vol zit met veelal drijvende dikkerdjes.
En dat is erg.

Mensen die te dik zijn kosten de samenleving niet alleen handen vol geld omdat ze vaak diabetes krijgen en problemen met rug en knieën, ze voelen zich ook slecht, zijn vaker depressief, voelen zich eenzaam en doen een groot beroep doen op de zorg.
Zoiets moeten we niet willen. En al helemaal niet voor onze kinderen.

Goed voorbeeld doet goed volgen, wordt wel eens gezegd. Helaas is dat voorbeeld voor de meeste kinderen er niet. Er wordt schrikbarend slecht en ongezond gegeten en maar 16 % van de Hoogeveense volwassenen doet iets aan sport.
Er valt hier nog een hele slag te halen.
Maar....
zolang er op het MBO niet meer wordt gesport,
zo lang er geen vakkrachten voor gym zijn op de basisschool,
zolang ouders niet beseffen dat light drankjes niet gezond zijn,
dat het niet normaal is om je kind red bull of andere stimulerende drankjes mee naar school te geven,
zolang scholen ijskoud snacks en snoep verkopen,
zolang scholen niet gewoon thee zonder suiker aanbieden tijdens de pauzes,
zolang je op een basisschool geen project over gezonde voeding op school kunt geven zonder dat ouders kwaad worden omdat ze zelf wel even zullen bepalen wat ze thuis willen eten,
zolang de voedingsindustrie grof geld wil verdienen aan eten dat aantoonbaar te zoet te zout en te vet is
zo lang kunnen we sporten tot we erbij neer vallen, maar bewegen tot Hoogeveners een ons wegen lijkt een illusie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten