zaterdag 16 februari 2013

Tamboerbladiebla


Wat het toch is met onze raadsleden, het is mij een raadsel.
Een grotere kadaverdiscipline dan in de raad van Hoogeveen treft men in den lande zelden aan.
Zo ook nu weer.
Het draait allemaal om taal. Gooi je maar genoeg bladiebla en apekool en lariekoek over mensen heen dan zetten ze van pure verbijstering al hun hersencelletjes in de rustmodus en komt er niks zinnigs meer uit.

Naar aanleiding van een wonderlijk persbericht van de heer Werkhoven, directeur van de Tamboer, sprong Gerard Fidom van Groen Links op Regio Hoogeveen lichtelijk uit zijn vel. Terecht.
Het betoog van Werkhoven stond bol van woorden als: cultiplex, cultuur-economische strategie, hiƫrarchische benaderingen, en kwalitatieve invulling van de gekozen cultiplex-strategie.
Kortom: een betoog dat een aanfluiting was voor de menselijke geest, een betoog waar de gemiddelde geitenwollen sok nog geen kool kan breien. En dat allemaal van uw belastinggeld.
Tijd voor actie bij Hendrikus Loof, zou je zeggen, maar nee, cultuur is bij de PvdA heilig verklaard en dus zijn we stil.

Gerard Fidom daarentegen trok aan de bel.
Hij voelde aan zijn water dat er iets goed mis ging. Bij verhullend taalgebruik is dat ook altijd zo.
Hij had opgemerkt dat het aantal voorstellingen in de Tamboer niet meer, zoals met de raad afgesproken, een 200 a 240 zou zijn maar dat er voortaan een 100 voorstellingen zouden komen. Echte knallers. Van Den Ende gillers, lach of ik schiet, Cultuur met een mega-C.
Fidom vroeg dan ook naar de stand van zaken aan onze cultuurwethouder, de heer Bargeman, hoe onze cultuurtempel er op dit moment voorstaat en waarom het aantal voorstellingen zo drastisch is teruggebracht.

Bargeman deed precies hetzelfde als de heer Werkhoven. Met een spervuur aan wollige taal waaraan, zoals gewoonlijk bij de heer Bargeman, geen touw aan vast viel te knopen, gaf hij geen enkel antwoord op welke vraag dan ook. Van der Haar van de VVD en Gemeente Belangen deden nog een poging iets van informatie uit de heer Bargeman los te peuteren maar alles maar dan ook alles sloeg kapot op een oneindige woordenbrij.
Een aperte schoffering van de democratie.
Ze stonden erbij en keken ernaar.
Kortom: het komt goed met de Tamboer.
Ook al staat de Tamboer 75% van de tijd leeg.
Ook al kost het de Hoogeveense burger ieder jaar een miljoen,
Ook al zijn er in Drenthe nu twee nieuwe theaters bij gekomen in Assen en Emmen
Ook al heeft niemand meer geld om naar het theater te gaan
Ook al hebben we een krimp om u tegen te zeggen
Ook al hebben we een crisis die nog 10 jaar duurt.

Cultuur mag wat kosten. Toch?
Voorlopig ziet Margien nog maar 1 oplossing, als stip aan de horizon, zeg maar.
1 groot Drents theater. In Beilen. Daar kunnen onze raadsleden dan gelijk even een assertiviteitstraining gaan volgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten