zaterdag 2 februari 2013

Voor de waardigheid....


We staan er slecht voor in Hoogeveen, bar slecht. De werkloosheid is met een dikke 13% bijna twee keer zo hoog als in de rest van het land en het hoogste van Drenthe.

In de gemeente Hoogeveen zit in een aantal wijken zo'n 20% van de mensen thuis omdat ze geen werk hebben.
Het gaat dan om Centrum Oost, Wolfsbos, Krakeel, Venesluis en Zuid.
En dan hebben we het alleen maar over mensen in de WW en Bijstand. Reken je de mensen die ziek in de WAO zitten mee dan kom je in deze wijken al gauw op 40% van de bevolking die thuis achter de geraniums moet zitten.

Een slechte zaak. Mensen hebben niet alleen nauwelijks geld om hun financiƫle hoofd boven water te houden, ook geestelijk krijg ze een behoorlijke klap te verwerken wanneer ze opeens thuis zitten.
Ze voelen zich waardeloos, schamen zich diep ook al hebben ze zelf de crisis niet veroorzaakt. Hebben het gevoel tekort te schieten omdat ze niet meer kunt zorgen dat het gezin kan leven zoals het dat vroeger deed. Ze kunnen niet meer meedoen aan activiteiten waarvoor betaald moet worden. Bioscoop, theater, een avondje uit, de sportschool, het volgen van muziekles of een interessante cursus, het houdt allemaal op. Het maakt mensen geestelijk dood.

Voeg daar nog bij dat mensen bij voortduring stress en onveiligheid ervaren door de controle die uitgaat van uitkeringsinstanties en je hebt een perfect recept gebrouwen voor de grootst mogelijke ellende. Zeker als het gebrek aan werk steeds langer duurt.
Mensen doen niet meer mee, trekken zich terug uit de maatschappij. Het doet er allemaal niet meer toe. Ze doen alsof het ze allemaal niet meer kan schelen.

En dan? Wat moet je in wijken waar 40% van de mensen zo dreigt vast te lopen? Natuurlijk, werk gaat voor alles. Maar mocht iedereen werken die kan werken, dan zou er voor al die mensen maar genoeg werk zijn voor 24 uren. Er is sowieso dus te weinig werk. Moet iedereen dan maar vrijwilligerswerk doen? Misschien. Het zou mooi zijn wanneer mensen werk kunnen doen waarvoor ze gewaardeerd worden. Waardoor ze hun waardigheid kunnen behouden. Ook al is je situatie slecht, je waardigheid verliezen maakt je situatie alleen maar slechter.
Of alle mensen een waardige vrijwilligersbaan kunnen krijgen binnen de non-profit sector, lijkt me de vraag. Op dit moment hebben we in Centrum Oost bv 360 mensen zonder werk. Hoeveel van hen zouden voor vrijwilligerswerk in de non-profit sector terecht kunnen? Vast niet allemaal. Misschien zouden we ook eens onder goede voorwaarden bij de profit sector kunnen kijken?

Dat mensen financieel arm worden, daaraan zullen we de komende tijd weinig kunnen doen. Maar we kunnen misschien met ouderwets buurtopbouw- en cursuswerk voorkomen dat mensen ook in geestelijke armoede terecht komen. Eigenlijk zouden we het budget van de Smederijen daarvoor moeten gebruiken. Voor cursussen broodbakken, groente telen, koken, kleding maken, reparaties in en om huis. Dat soort dingen. Praktisch en zinnig en gezellig. Daar zouden de Smederijen een duidelijk en scherp beleid op moeten maken. Geen visvlonders meer waar niemand op zit, geen ponykampen voor meisjes die toch al ponyrijden. Nee, vorming en ontmoeting in de ruimste zin van het woord. Actief de mensen erbij halen. Omdat we in een echte SAMENleving niet moeten willen toestaan dat mensen wegglijden in de ellende.
Kiezen voor geestelijke verrijking. Omdat het kan. Ondanks alles.
Opdat we als samenleving onze waardigheid niet verliezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten