zaterdag 17 november 2012

Frans en Marie wachten op u!


Toen ik nog jong was, zat met enige regelmaat buurvrouw Marie bij ons thuis onder de tafel. Waren wij als kinderen daar eerst nog wat door geschrokken, het wende.
Het was natuurlijk niet goed, een huilende buurvrouw die krampachtig de tafelpoot vasthield, maar ach, het leven is niet perfect en na een crisis ging het leven weer gewoon door.
Buurvrouw Marie was oud, dementerend en woonde bij haar zoon en kleinkinderen in huis. Uiteindelijk belandde ze in een verpleeghuis waar ze al gauw het tijdelijke met het eeuwige mocht wisselen.

En dan hadden we ook nog Frans. Frans was behoorlijk geestelijk gehandicapt maar woonde gewoon thuis. Zijn ouders hielden hartstikke veel van die jongen. En eigenlijk hield iedereen wel van Frans, vraag niet waarom. Sommige mensen maken zachte gevoelens in anderen wakker. Frans was zo iemand.

Buurvrouw Marie en Frans woonden zo lang mogelijk thuis. Liepen gewoon rond in het dorp. En dat kon prima. Frans en Marie waren namelijk een beetje van ons allemaal. Bij toerbeurt werd er op hen gepast en als het even niet ging, werd er door de buurt ingegrepen. En zo konden Frans en Marie lang, en misschien wel gelukkig thuis blijven wonen.

We hebben het over de jaren 70. De meeste moeders waren thuis en er waren maar weinig mensen die als een kip zonder kop meer dan 60 uren in de week van huis waren in verband met werk. Na de jaren 70 moesten de Fransen en Maries worden opgeborgen in tehuizen. Dat was zoveel beter. En iedereen moest aan het werk, werk, werk...

Helaas is er inmiddels niet meer genoeg geld voor de opvang van de Fransen en Maries onder ons. In het kader van de bezuinigingen moeten we het als burgers weer allemaal zelf gaan doen. Het mooie is dat dat ook nog goed voor ons schijnt te zijn want door al dat werken van ons zijn we niet alleen Frans en Marie kwijtgeraakt maar ook onszelf en de buurt.
Nergens voelen mensen zich zo eenzaam als in Nederland. Mensen hebben het gevoel permanent in de stress te zitten of door de zwaarte van het werk, of door het niet hebben van werk.
En juist nu raken Frans en Marie op ons aangewezen.
Wie weet, wordt het een win-win situatie.
De crisis is niet erg als we er maar iets van leren waardoor we meer mens worden.

Natuurlijk, het is niet eenvoudig. Het barst van de vrijwilligersklussen en het is de vraag wie die allemaal moeten oppakken. De theorie is dat er zat vrijwilligers zijn te vinden voor Frans en Marie, zat vrijwilligers voor hulp bij schulden of begeleiding van ex-gedetineerden. Het is alleen maar de vraag of dat zo is. De overheid rekent zich rijk aan vrijwilligerskapitaal en het is niet te hopen dat Frans en Marie straks er de dupe van zullen worden op het moment dat er helemaal geen vrijwilligers blijken te zijn om hen te helpen.

Op dit moment werken er in Hoogeveen maar liefst 12.000 vrijwilligers. Prachtig. Maar er moeten nog meer mensen bij komen om alle taken die de overheid zo fijn bij de gemeente dumpt tot een goed einde te brengen. Ik wil dan ook voorstellen dat iedereen in Hoogeveen zich minimaal 2 uren per week beschikbaar stelt als vrijwilliger, ja, ook de heer Bargeman. Hij mag zo aan de slag als vrijwillige thuishulp. Dat komt vast helemaal goed.
Want van vrijwilligerswerk word je mens. Ook een wethouder, een burgemeester en een bankdirecteur ontsnappen door vrijwilligerswerk aan hun dagelijkse sleur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten