zaterdag 3 november 2012

Cultuur met de kleine c van carillon


Als het doorgaat zoals het nu is, hebben we straks niemand meer in Hoogeveen die nog een instrument kan bespelen, niemand meer die nog op een koor zit, niemand die nog theater kan maken, niemand die een fatsoenlijke tekening op papier kan krijgen.
Maar we hebben gelukkig wel een theater waar de enigszins bemiddelde oudere kan kijken naar theater dat er niet meer is.
Is dat erg? Nee, de grotere partijen in Hoogeveen vinden het allemaal prima. Alles voor de Tamboer en haar passieve cultuurconsumenten. Margien vindt het een triest en kortzichtig verhaal.

Het gaat met de cultuur al mis op de basisschool. Kinderen krijgen muziekles van docenten die zelf net de blokfluit en triangel kunnen bespelen maar veel hoger ligt het niveau niet. Kinderen krijgen niet zelf de mogelijkheid om te leren een steeldrum te bespelen. Ze leren niet zelf te rappen. Ze leren niet zelf gitaar te bespelen terwijl zoiets gemakkelijk zou moeten kunnen, is het niet op de basisschool dan wel in het buurtcentrum onder begeleiding van een echte docent. O ja, natuurlijk, de kinderen kunnen 10 wekenlang toeterles krijgen van de Harmonie Wilhelmina. Maar wees nou eens eerlijk: welk kind zit hier nou op te wachten? Een enkeling misschien maar het gros hangt al tijdens de eerste weken de toeter in de wilgen.
Hetzelfde gaat trouwens op voor alle andere cultuuruitingen waaraan op de basisschool aandacht wordt besteed: het is allemaal minder dan minimaal. Vrijwel alle aandacht gaat naar taal en rekenen en de rest hangt er wat bij.

Pas op de middelbare school krijgen kinderen eindelijk eens fatsoenlijk muziekles maar, evenals op de basisschool wordt ook daar nauwelijks aangesloten bij de behoeftes van de kinderen.
Hoeveel kinderen zijn uiteindelijk actief bezig met iets op het culturele vlak? We mogen blij zijn als we daar de 10% te pakken hebben. Muzieklessen zijn voor het gros van de mensen veel te duur. Maak het dan goedkoper en laagdrempeliger.
Breng cultuur gewoon terug waar ze hoort: niet in de grote gebouwen maar weer in de buurthuizen en gymzalen. Wat is er nou meer samenbindend dan samen te zingen, samen muziek te maken, samen te schrijven, samen te tekenen?
Het hoeft allemaal niet zo duur als je het gewoon daar aanbiedt waar de mensen zijn. Terug naar de basis.
Met een steeldrumgroep hou je mogelijke rotondebezetters binnen de muren. Met een hiphopgroep beperk je vandalisme. Negatieve jongeren hoef je niet te vertroetelen met mooie dingen als vuurwerkpakketten en uitjes. Positieve jongeren, daar moet je op inzetten zij nemen de negatievere elementen wel op sleeptouw. Je moet mensen in hun eigen kracht zetten door het samenbindend vermogen van de cultuur.

In tijden van crisis moet je snijden. Dat is jammer maar niet erg. Maar je moet helder maken waar je voor wilt gaan. Margien gaat voor de gemeente als faciliteerder. Ze moet faciliteren dat actief aan cultuur gedaan kan worden. Passieve cultuurbeleving is geen primaire taak van de overheid en kan dan dus ook afgestoten worden. We hebben niks aan die hele Tamboer als er niemand meer iets aardigs op de planken weet te brengen.

Gelukkig is er toch nog iets wat op het culturele vlak zomaar de dans van de bezuinigingen mag ontspringen: het carillon! heel fijn natuurlijk. Dat is dus cultuur met een hele kleine c.

2 opmerkingen:

  1. Goed gesproken Margien.
    Haal je de kleine cultuur weg, dan haal je de ziel uit de samenleving!

    Een warme groet,
    EleMentaal

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het gaat hier gewoon om de laagdrempeligheid van cultuur. Daar moet je op inzetten. Niet op duur en ver weg. Het Podium is dan ook een geweldige instelling.

    BeantwoordenVerwijderen