vrijdag 9 november 2012

Topsporthal: over bepalers en betalers


Dat we in Hoogeveen aan topsport willen doen is natuurlijk prachtig maar de vraag is: wie wil dat en, vooral, wie zal dat betalen.
Kijk, we hebben een prachtige volleybalclub, ze doen het prima en hebben de ambitie om door te stomen naar de eredivisie.
Of ze dat ooit zullen halen, is natuurlijk maar de vraag, maar de ambitie is er wel.
Tja, Margien heeft ook wel eens ambities en als ze die heeft moet ze zelf maar zien hoe ze aan het geld komt om die te verwezenlijken.

Olhaco wil voor haar topambities graag een topsporthal met een plafond van 11 meter.
Voorwaar geen kattenpis.
In die hal zou Olhaco, omdat ze inmiddels op topniveau zit, dagelijks moeten trainen.
Helemaal prima.

Het toeval wil dat Olhaco een volleybalclub is in Hoogeveen, u weet wel met de H. De stad met een behoorlijk ambitieniveau. Ambities die de gemiddelde burger huiverend naar de portemonnee doet grijpen.
Het toeval wil dat de ambities van Olhaco mooi kunnen meeliften op de ambities van Hoogeveen met de H.
En het is dan ook geen wonder dat de gemeente gekomen is met een plan voor een topsporthal waarin Olhaco samen met andere clubs zal kunnen trainen en evenementen zal kunnen organiseren.

Het wordt een dure hal en om dat te bekostigen zullen clubs min of meer gedwongen over moeten stappen naar de duurbetaalde topsporthal.

De gemeente wil dus:
  • een topsporthal  vooral gericht op Olhaco
  • en, vanwege het geld, mogen/moeten clubs die helemaal geen topsporthal nodig hebben, ook meedoen
  • Olhaco gaat relatief veel gebruik maken van de hal en wil tijdens die uren ook het beheer van de kantine. Dit betekent minder ruimte voor andere clubs en minder inkomsten uit de kantine in een tijd dat de kosten voor het sporten fors omhooggeschroefd worden.

Om de prachtige hal landelijke uitstraling en allure te geven zouden er allerlei sportgerelateerde activiteiten omheen gebouwd moeten worden zoals winkels, wellnesscentra, fysiotherapeuten etcetera. U begrijpt dat in tijden van crisis mensen en organisaties staan te dringen om dit soort gebouwen. Of niet dan?
En, stel, Olhaco komt in de eredivisie, stel er wordt een toernooi georganiseerd, naar wie gaat de opbrengst dan?
Of is het zo dat de gemeente en de clubs  bepalen en de burger mag betalen?

2 opmerkingen:

  1. Sorry Marchien, met dit makkelijk scorende stukje zit je finaal fout! Je feiten kloppen niet. Niet Olhaco maar de gemeente is de initiatiefnemer achter de topsporthal. Natuurlijk zijn wij blij met zo'n hal en het initiatief van de gemeente maar het is onzin dat wij deze hal helemaal voor onszelf willen en dat wij andere clubs opzadelen met hoge kosten!
    Graag eerst hoor en wederhoor voordat je zulke onzin de wereld inslingert!

    Roel Onvlee
    Voorzitter Technische Commissie Olhaco

    BeantwoordenVerwijderen