vrijdag 9 november 2012

Wie twee meesters dient, kan meer dan twee inkomens vergaren ?


Lieve zus,

De laatste keer dat jij mij schreef deed je nogal boos tegen mij. Je schreef dat ik een dikke laag boter op mijn hoofd heb. Dat heb ik opgevat als een beschuldiging en daar ben ik niet blij mee. Dat jij je krachten liever aan de zwakken geeft, betekent toch niet dat ik mijn krachten niet mag delen met de sterken. Wíj zijn de motor van de samenleving, vergeet dat niet mijn lieve zus. Wij verdienen de centen die jij weer mag besteden aan wat jij de ‘zwakken’ en de ‘kansarmen’ noemt. Vergeet niet dat ik uit hetzelfde nest kom als jij. Wij waren toch ook kansarm? Nou ik heb mijn kansen gezien én gepakt. Dat jij andere keuzes maakt is jouw zaak, dat respecteer ik. Heb ik jou ooit verweten dat je van de bijstand leeft? Nou dan!

En denk niet dat het voor mij een zorgeloos bestaan is. Ik moet dringend op zoek naar ander, beter betaald werk, want met de plannen van het nieuwe kabinet komt het niet goed voor mij. Daar verdien ik te weinig voor. Karel van Ligchtenvoort heeft het me heel precies voorgerekend. Ik heb de precieze cijfers momenteel niet paraat, gisteravond nogal copieus gedineerd met Karel en een heel hoge Piet van KLMB Simplex. Karel heeft plannen met mij. Grootse plannen. Ik kan je niet precies vertellen wat ik ga doen, want het is allemaal heel delicaat en er staan enorme belangen op het spel. Het gaat in ieder geval om de bouw van een aantal grote nieuwe ziekenhuizen. Dat is echt de toekomst van de zorg hoor. Niet veel ziekenhuizen, maar wel heel erg goede, waar ze bij wijze van spreken een lijk nog weer aan het lopen kunnen krijgen.
KLMB doet veel adviseringswerk op dit terrein en omdat ik nogal wat contacten in de bouwwereld heb willen ze mij inhuren voor de details. De pikante details zullen we maar zeggen. Het mes snijdt dan voor mij aan twee kanten. Wie twee meesters dient, kan meer dan twee inkomens vergaren zeg ik altijd en dat blijkt nu echt waar te zijn.

Lieve zus, laat mij het tot besluit nog eens proberen. Het doet mijn arme hart zeer als ik zie voor wat voor kommervolle leefomstandigheden jij kiest. En dat is helemaal niet nodig. Ik kan je zo aan een goed betaald baantje helpen, waar je helemaal niet veel hoeft te doen voor een mooi salaris. Leg je koppigheid nou eens opzij, het is alleen maar crisis voor wie niet aan de crisis wil ontsnappen. Geloof mij nou eens.

Neem het in ieder geval in overweging, alsjeblieft.

Je toegenegen broer,
Johan



Broertje,

Ik ben soms een beetje boos op je maar dat betekent nog niet dat je niet voor eeuwig en altijd mijn broer bent. Zo eentje waarvan je als zus denkt: die moet ik redden.
Maar goed, dat kan ik natuurlijk niet. Jouw leven is jouw keuze. Vermoedelijk niet helemaal jouw keuze maar toch grotendeels wel.

Mijn leven is daarentegen niet helemaal mijn keuze. Tenzij je ziekzijn natuurlijk wilt bestempelen als een keuze. Ik zit namelijk niet voor de gezelligheid thuis maar ik ben al meer dan 10 jaar ziek, je zou het bijna vergeten en volgens mij ben jij het ook helemaal vergeten, of niet dan?
Ik zou graag willen werken maar het is inmiddels al -tig keer aangetoond dat ik daarvoor te ziek ben. Naar de buitenwereld toe lijk ik gezond maar de dokter weet helaas wel beter en ikzelf moet me er bij neerleggen ook al is dat best moeilijk.

Maar nu jouw baantje. Mag ik nee zeggen? Ik krijg er geen goed gevoel over. Van een baantje dat je toegeschoven wordt omdat je vriendje of vriendinnetje van een of andere pief bent, krijg ik het niet zo warm. Ik wil mezelf en anderen om me heen altijd recht in de ogen blijven kijken.
Dat is ook een keuze.
Mijn keuze.
En daar heb je het mee te doen.

Ik vind die eerste opmerking in je brief trouwens wel heel erg ongenuanceerd.... pffff ….. Hoe kom je erop! “Dat jij je krachten liever aan de zwakken geeft, betekent toch niet dat ik mijn krachten niet mag delen met de sterken”.
Natuurlijk mag jij je krachten delen met de sterken. Dat doe zelfs ik af en toe ; )
En ik weet best wel dat de sterken ook niet altijd even sterk zijn (je ophangen in een trapgat is in een miljoenenwijk even ingrijpend als je ophangen in een huurhuis).
Maar ook al ben je sterk, toch moet er iets meer zijn in je leven dan eten met the old boys, grote auto's verre reizen en veel centjes verdienen. Ik bedoel dus dat ook dat op een gegeven moment gaat vervelen, of niet dan?
En wat houdt je dan nog gaande?
Of stop je direct met werken en koop je dan een camping in Frankrijk of zo?
Ik snap niet wat ervoor zorgt dat jij je geestelijke hoofd nog boven water houdt, echt....
wil je me dat uitleggen?


PiekerMargien



Ach mijn lieve Piekertje,

Waarom zou er iets meer moeten zijn in het leven dan veel centjes verdienen? Hoe meer hoe beter. Luister hoeveel mensen zich zorgen maken over de toekomst.
Kan ik mijn huis nog wel betalen?
Heb ik straks nog wel een inkomen?
En als ze kinderen hebben: Kunnen mijn kinderen nog wel studeren?

Dat zijn vragen die ik mij niet hoef te stellen.
Dat zijn vragen die ik mij helemaal niet eens wil stellen.
En dat kan ik mij permitteren als ik maar genoeg centjes verdien.
En als ík het niet doe, dan doet iemand anders het wel.
Zo gaat dat nou eenmaal. Dat zijn de wetten van de markt. En van de natuur trouwens. De ‘struggle for life’ en de ‘survival of the fittest’.
De mensheid is daar erg ver bij vandaan geraakt. En helaas, daar is de mensheid niet echt beter van geworden, of vind jij van wel?

Jouw ziekte, waar ik je niet aan wilde herinneren, doet mij meer pijn dan jij zult willen geloven, maar wat mij nog het meeste pijn doet is dat je mij niet toestaat je te helpen. Ik betaal elke specialist die jij maar wilt. Jij denkt dat jouw arts het beste met jou voor heeft, maar daar geloof ik niet zo veel van. Een ziekenhuis moet winst maken en aan jou valt geen winst te behalen. Niet zo lang de rekening wordt betaald door jouw verzekeraar. Maar moet jij eens opletten… als ik mijn chequeboek trek, wat er dan ineens voor jou mogelijk is.
Misschien niet hier in het nog steeds calvinistische Nederland, maar ik neem je zo mee naar Amerika en dan zullen we nog wel eens zien of jij niet meer te helpen bent.

Ziek zijn is geen keus, dat ben ik met je eens. Maar alle hulp inroepen die ik voor je kan betalen wel. Denk daar nou eens over na. En maak je over de geestelijke hoofd van mij maar geen zorgen. Ik heb maar één hoofd en daar heb ik genoeg aan.

Je bezorgde broer
Johan
Johan,

Vergeef me dat ik hier op doorga.
Maak je geen zorgen over mij. Ik ben allang ziek, heb alles geprobeerd, heb er veel verdriet om gehad, maar ik weet nu zeker dat ik niet meer beter wordt.
Dat is niet erg. Dat is zo. De wereld is nou eenmaal niet altijd even maakbaar of perfect.
Ik kan inmiddels prima leven met mijn, in de ogen van velen, imperfecte leven. Ik maak het beste van een slechte situatie en dat is zo goed als het nu voor mij kan zijn.

Maar als ik opmerkingen lees als deze dan komen er bij mij wel vragen op: “En als ík het niet doe, dan doet iemand anders het wel. Zo gaat dat nou eenmaal. Dat zijn de wetten van de markt. En van de natuur trouwens. De ‘struggle for life’ en de ‘survival of the fittest”.
Ik vraag me dan af: Wie zegt zoiets eigenlijk? De Johan die ik van vroeger ken? Die zoveel lol had in het onderzoeken van van alles? Die zo graag met allerlei soorten mensen omging, van links tot rechts en van creatief tot wiskundige? Heb je het niveau van je idealen zover naar beneden laten brengen dat je alleen nog maar geeft om centjes verdienen, je mooie huis, je mooie auto, je perfecte vrouw.
Ben je niet gewoon aan het overleven in plaats van te leven?
Doe je niet alleen maar in je old boys network wat van je wordt verwacht?
Waar is waarheid en eerlijkheid in jouw verhaal gebleven?
Ben je niet alleen maar bezig met het verkopen van concepten en ideeën, ondernemingsplannen die geen enkel werkelijk nut hebben en geen enkele wezenlijke waarde?
Wat ter wereld wil je toch bereiken met die hele ziekenhuiszooi en, belangrijker nog: voor wie wil je dat bereiken?
En ook: over wiens lijk wil je gaan......
En, is dat goed?
Mag je over lijken gaan?

Geloof me, als ik niet veel om je gaf, zou ik je deze vragen nooit stellen...., okay? Broertje?

LaZuster


Lieve zus,

Je vragen doen me pijn. Ik ben niet veranderd. Misschien wil je dat niet zien, kun je dat niet zien, maar wàt ik ook vertel over wat ik doe, je keurt het af. Vergeef me daarom, dat ik je vragen niet ga beantwoorden. Ik ga je niet uitleggen dat geld dan wel niet gelukkig maakt (zeker niet als je zus je er op aankijkt), maar dat een leven mèt geld een stuk gemakkelijker is dan een leven zonder geld. En het geld dat ik verdien is geen misdadig geld, Margien. En ook niet zwart. Margien, mag dat dan niet van jou?

Je vragen brengen me in verwarring… ik weet niet goed wat ik er op moet antwoorden… je gelooft me toch niet.
Het spijt me, maar ik heb even geen woorden meer.
Dat heb je dan wel bereikt.

J.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten