zaterdag 29 september 2012

Een petitie ondertekenen is wel erg gemakkelijk

 
Vandaag beginnen we met een quiz. De vragen hebben betrekking op de zorgen die er leven over het voortbestaan van Bethesda.

Er volgen drie vragen en u mag het juiste antwoord aankruisen.

1- Van wie is de uitspraak: “Een petitie ondertekenen is wel erg gemakkelijk.”
Is die
A- Van iemand van de Raad van Bestuur van Leveste
B- Van iemand van Achmea
C- Van iemand van de Cliëntenraad van Bethesda

2- Van wie is de uitspraak: “Er is sprake van ongenuanceerde berichtgeving in het Dagblad van het Noorden die bewust aanhaakt bij de onrust, onvrede en angst die bij de mensen leeft.”
Is die
A- Van iemand van de Raad van Bestuur van Leveste
B- Van iemand van Achmea
C- Van iemand van de Cliëntenraad van Bethesda

3- Van wie is de uitspraak: “Er wordt door mensen naar buiten toe gelekt als ze hun zin niet krijgen.”
Is die
A- Van iemand van de Raad van Bestuur van Leveste
B- Van iemand van Achmea
C- Van iemand van de Cliëntenraad van Bethesda

Het zal u misschien verbazen maar al deze uitspraken zijn gedaan door Johan Massier voorzitter van de centrale cliëntenraad van het Scheper Ziekenhuis in Emmen en van
Ziekenhuis Bethesda in Hoogeveen.
Afgelopen zaterdag heeft hij het standpunt van de Cliëntenraad verwoord in Cassata en afgelopen donderdag in het Dagblad van het Noorden.
Dat mensen zich zorgen maken over het voortbestaan van Bethesda kan hij zich voorstellen. Maar die angst is niet gebaseerd op kennis. Nee, als mensen zouden beschikken over voldoende kennis dan zouden ze begrijpen dat het niet meer dan logisch is dat de zorg in Hoogeveen zoals die nu is hier niet meer kan bestaan.
De discussie zoals ze nu gevoerd wordt, wordt teveel beheerst door emoties. Maar in de discussie om goede zorg in Hoogeveen mogen we ons volgens de heer Massier niet door die emoties laten leiden omdat alles draait om het grotere belang: het belang van zorg in de regio. Het bestaan van Hoogeveen is daaraan ondergeschikt, ook al omdat Hoogeveen een kleiner ziekenhuis heeft met een kleiner verzorgingsgebied dan Emmen.

Juist. Margien moet van dit soort uitspraken diep zuchten. Zij wil dan ook hierbij de heer Massier nomineren voor eerstvolgende voorzitter van de Raad van Bestuur van Leveste. De belangen van de cliënten legt ze vol vertrouwen in de handen van Arjan van der Haar van de VVD.
Niet van de Cliëntenraad hoorden we de afgelopen tijd kritische geluiden over de marktwerking in de zorg, die kwam van Frits Kappers van de actie Bethesda moet Blijven.
Niet van de Cliëntenraad hoorden we kritiek op het steeds maar opschroeven van kwaliteitseisen en volume eisen door de artsen.
De Cliëntenraad vroeg niet naar onze mening over wat we als volwaardige zorg willen beschouwen. Dat soort geluiden kwamen van de VVD.

Natuurlijk, de zaak ligt complex en er is niks op tegen wanneer we voor specialistische zorg even naar een gespecialiseerd ziekenhuis in Zwolle moeten. Als we daarna maar weer naar een beddenhuis in Hoogeveen kunnen.
Maar is het niet principieel onjuist dat, wanneer er in Emmen door de krimp niet genoeg volume gedraaid kan worden, deze problemen dan worden afgewenteld op Hoogeveen?
Is het niet zo dat Hoogeveen nu al dreigt te worden leeggezogen ten behoeve van Emmen ook al wordt in het KPMG rapport een interventieziekenhuis in de periferie van Hoogeveen aangeraden?
Is het niet zo dat een aantal oncologen er persoonlijk belang bij hebben dat de meeste zorg geconcentreerd wordt in de uithoek die Emmen is? De eerste stap tot een groot oncologisch centrum hebben ze al gezet door het openen van een splinternieuwe afdeling radiotherapie van het UMCG. Een afdeling die in Emmen is gevestigd om daar te blijven. Hebben de Emmense oncologen niet een heel erg warme relatie met de Raad van Bestuur van Leveste?

De zaak blijft complex en zo lang alles achter gesloten deuren wordt besproken, wordt er geen vertrouwen gewekt. Met name de Cliëntenraad had hierin een belangrijke rol kunnen vervullen maar tot nu toe munt de Cliëntenraad uit in het totaal ontbreken van kritische distantie ten op zichte van de spelers in het zorgveld.
En de cliënten? Die zetten natuurlijk gewoon hun handtekening voor Bethesda. Of niet dan?


Geen opmerkingen:

Een reactie posten