maandag 17 september 2012

Dag ziekenhuis, daaaag!



Margien zat de afgelopen zaterdag aan de radio gekluisterd. U raadt het al, Radio Hoogeveen zond haar tweewekelijkse Ontbijt met Politiek Geruis uit. Er werd door raadsleden van verschillende partijen terug gekeken op de verkiezingen en ook alvast vooruit gekeken naar de gevolgen van de verkiezingen.

Door de interviewer werden bezorgde vragen gesteld aan de fractievoorzitter van de VVD, de heer Steenbergen. De interviewer bleek met name bezorgd om de eigen bijdrages in de zorg. De heer Steenbergen vertolkte het klassieke VVD programma: hij vond dat, nu er steeds meer mensen gebruik moeten maken van de zorg, het ook redelijk is dat mensen meer dingen zelf regelen.  Zo lang mogelijk alles zelf doen. Dat is wat liberalen willen. Dat de VVD haar burgers een behoorlijke lastenverzwaring in de maag splitst door een eigen bijdrage voor de huisarts en betalen voor ligdagen in het ziekenhuis, is de prijs die we in Nederland volgens de heer Steenbergen moeten betalen voor een goed zorgsysteem.

Toen de heer Fidom rechtstreeks aan de heer Steenbergen vroeg of de VVD een voorstander was van het vertrek van het ziekenhuis uit Hoogeveen, had de heer Steenbergen daar klip en klaar “Nee” op kunnen antwoorden. Dat deed hij niet. Hij vertelde dat de VVD had gekeken naar de totale zorg in de regio en dat het op zich prima zou zijn dat het ziekenhuis zou vertrekken naar een goed bereikbare plek buiten Hoogeveen zodat ook het personeel eventueel mee zou kunnen verhuizen (het gaat om 2000 personeelsleden). Dit allemaal om het betaalbaar te houden. Voor wie?
Het ziekenhuis kan dus vertrekken. De zorgverzekeraars zijn blij met de spontane medewerking van VVD Hoogeveen. De Hoogeveners zullen er wat minder vrolijk van worden.

Margien heeft zo haar twijfels over de concentratie van zorg op een centrale plek. Ze heeft sterk het vermoeden dat er op deze manier veel meer lasten naar de burger toe worden geschoven onder het mom van marktwerking. De baten worden naar de zorgverzekeraars en de ziekenhuizen geschoven. De ondernemer rules! Want laten we eerlijk zijn, hoeveel marktwerking is er eigenlijk op ziekenhuisgebied? Hebben we als patiënt iets te kiezen? Weten we welk ziekenhuis het beste is?
Of de zorg door al die schaalvergroting beter gaat worden is natuurlijk maar de vraag. Of die zorg ook nog volledig beschikbaar zal zijn voor de armsten onder ons, is geen vraag. Dat is ze nu al niet meer.

Blijkbaar was VVD Hoogeveen toch wat geschrokken van het ietwat boude verhaal van haar voorzitter want, o wonder, stond de dag na het politieke geruis een toelichting op de website van de VVD waarin, in wat subtielere bewoordingen de visie van de heer Steenbergen nog eens werden onderstreept: “Dit neemt niet weg dat wij in de eerste plaats op komen voor de belangen van de inwoners in Hoogeveen. En die belangen zijn kwalitatief hoogwaardige zorg in de regio en behoud van werkgelegenheid. Daarom is de VVD Hoogeveen voorstander van een interventie ziekenhuis, dat gevestigd is in Hoogeveen”.

Alles draait dus om de regio en niet meer om Hoogeveen, toch een stad met pakweg 50.000 inwoners. Wat moet een stad van die grootte zonder ziekenhuis? Hoe aantrekkelijk is die stad dan nog? Ja, in de concurrentieslag met Emmen, vindt VVD Hoogeveen gelukkig nog wel dat Hoogeveen de voorkeur heeft als vestigingsplaats, maar hoe reëel dat is?
Ondertussen zou de gemeente Hoogeveen een vuist moeten maken tegen de plannen van Leveste. Zonder de onvoorwaardelijke steun van de VVD wordt die vuist nog maar een vuistje.

Margien is hier niet blij mee en kan zich niet voorstellen dat andere Hoogeveners hier wel blij mee zullen zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten