woensdag 26 september 2012

Wij van Biomassa adviseren Biomassa.

 
Google blijkt meer en meer onze vriend te zijn.
Blijkbaar heeft Google meer door welke spelletjes er worden gespeeld met betrekking tot het geweldige plan voor een aan te leggen Biomassa Energie Centrale in Hoogeveen
dan het hele Hoogeveense bestuur bij elkaar.

Wat is het geval.
Al in december 2010 konden raadsleden bij Wilbert Hermans, de Projectmanager Duurzame Energie, aankloppen voor nadere informatie over de nieuw aan te leggen energievoorziening van het Werkplein.
Een mooi project, zo werd ons voorgespiegeld, en zinnig ook. Maar Margien zou graag eens willen weten wat nu uiteindelijk de spectaculaire opbrengsten zijn van de warmtepomp die het Compagniehuis zo fijn verwarmt en koelt. Zijn de cijfers er al? Als ze spectaculair waren, waren ze vast en zeker al gepubliceerd.

Deze zelfde meneer Hermans had echter in deze periode nog een pet op: die van ondernemer.
Als ondernemer stelde hij voor zijn bedrijf Bleucourt Beheer in november 2010 het onderzoek naar de haalbaarheid, vorm en toegevoegde waarde van een Lokaal
Duurzaam Energiediensten Bedrijf (LEDB).
Dit rapport had een hoog WC-eend gehalte: Wij van WC-eend adviseren WC-eend.
De heer Hermans, directeur van Bleucourt, een zelfstandige concept- en projectontwikkelaar, projectmanager en consultant op het gebied van duurzame energie, zei: dat LEDB moet Hoogeveen doen, het is niet duurder dan nu en “Wat we willen gaat ook lukken” en “Maximale sturing: Alleen als je echt zelf iets doet, gebeurt er ook wat .” (p. 22)
Wij van Biomassa adviseren Biomassa.
Het onderzoek naar geothermie in het kader van de LEDB heeft de (Hoogeveense) samenleving inmiddels al meer dan 100.000 euro's gekost. Margien heeft het donkerbruine vermoeden dat de meeste ambtenaren slechts mogen dromen van een dergelijk inkomen.

Over de objectiviteit van het onderzoek en de onafhankelijkheid van het onderzoek hoeven we natuurlijk niet te twijfelen. Of toch wel?
Ondertussen lijkt het erop dat de heer Hermans een man is met een missie, maar dan wel met een missie die maar niet wil lukken en de samenleving keer op keer handen vol geld kost. De heer Hermans is zes keer rechtstreeks betrokken bij faillissementen in de milieubusiness.
De missie van de heer Hermans is tegenwoordig: Hoogeveen volbouwen met windmolens biovergisters en alles wat nog meer naar milieu mag ruiken. En ja, als ondernemer mag hij daar vermoedelijk ook zelf graag wat geld aan overhouden. Moet kunnen.

Wat niet moet kunnen, is dat hij als een soort slager constant zijn eigen vlees zit te keuren en te promoten.
Natuurlijk, hij heeft vast bij zijn aanstelling iets van een integriteitsverklaring mogen ondertekenen. Maar dat hier te warme contacten zijn tussen de ambtenaar en de ondernemer, lijkt Margien als een paal boven water te staan.
Is er eigenlijk ooit iemand geweest die het doopceel van deze man heeft gelicht? Of is iedereen onder de indruk van de Linkedinpagina van de heer Hermans? Iedereen weet toch dat een Linkedinpagina net zoveel waarheid bevat als een Facebookpagina: het is maar 1 kant van het verhaal.
Hoe heeft de wethouder de vinger aan de pols van belangenverstrengeling gehouden?
Doet hij dat eigenlijk wel?
En, wat misschien erger is: zou het kunnen dat de heer Hermans met zijn dubbele pet, misschien andere ondernemers heeft tegengewerkt om zijn eigen bedrijf te promoten?

En, wat de raad aangaat: laat u toch in vredesnaam geen plan in de maag splitsen wat wellicht gebaseerd is op gebakken lucht. En ga eens op zoek naar echte onafhankelijke informatie. Wedden dat die er is? Maar dan moet u als raad wel eerst “Ho!” zeggen tegen het heilloze maar goedbedoelde plan voor de biomassa energie centrale.
We willen tenslotte niet dat de gemeente Hoogeveen al corrupt te boek gaat staan. Toch?

 Bleucourt
 Fibronot

Geen opmerkingen:

Een reactie posten