donderdag 20 september 2012

Reuring op z'n Hoogeveens

Met de blik op oneindig maar door blijven gaan op je oude en vertrouwde weg is niks. Saai en je komt nergens uit.
Nieuwe wegen inslaan is spannend en het wordt je niet altijd in dank afgenomen, maar soms moet het.

En nu moet het. Het is nu of nooit.
En het gebeurt ook.
Was de VVD in het weekend nog uitermate kritisch ten aanzien van het behoud van Bethesda voor Hoogeveen, nu lijken alle neuzen in eén richting te staan en trekt B&W samen met de raad op voor het behoud van ons ziekenhuis.
Natuurlijk, niet opkomen voor Bethesda zou de VVD op een aardig stemmenverlies komen te staan, maar voorlopig staan ook de VVD-neuzen de goede kant op.

Helemaal gelukkig is Margien met de uitspraken van de heer Reinders van het CDA. In al haar Hoogeveense jaren heeft Margien nog nooit zulke opruiende taal uit de mond van deze CDA-er gehoord. Maar goed, de heer Reinders en de andere raadsleden zijn dan ook behoorlijk geschoffeerd door de mensen van Leveste. Een uitspraak als: ""U kunt wel van alles willen, maar U beslist niet!" tegen de raadsleden geeft wel aan hoe de bal gaat rollen: niet onze kant op.
Maar met de kritische houding van de heer Reinders ten opzichte van Achmea heeft hij, wat Margien betreft, toch wel de absolute hoofdprijs gewonnen. De vraag of Achmea nog wel de beste zorgverzekering is voor Hoogeveners, is heel duidelijk en prima geland.  Of de heer Reinders met deze opmerking zich populair heeft gemaakt in de hogere CDA regionen is nog maar de vraag maar in de regio Hoogeveen heeft zijn opmerking duidelijk gemaakt aan wiens kant hij staat: die van de Hoogeveners.
Zelden hebben de Hoogeveners dat gevoel gehad, maar nu wel. Helemaal top!

Ondertussen lezen we vreemde dingen op internet. Op een vraag van @laacque aan Andre Rouvoet, voorzitter van van de koepelorganisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN) komt het volgende antwoord:  Is dit OK? Sluiting van het goedlopende Bethesda Ziekenhuis, Hoogeveen tbv redding slechte Scheperziekenhuis Emmen?
  Dat lijkt me iets waar de betreffende ziekenhuisbestuurders het beste over kunnen oordelen.

En natuurlijk,  formeel heeft hij gelijk. Maar wat als die ziekenhuisbestuurders ronduit slechte beslissingen nemen? Wat als die bestuurders geen enkel draagvlak in de samenleving hebben? Wel het geld uitgeven van die samenleving maar niet rekening wensen te houden met wat leeft in die samenleving?
Zou de heer Rouvoet daar ook een antwoord op hebben?

De menselijke maat lijkt helemaal zoek. Marktwerking is het motto, niet dat er een markt is want wat valt er nou eigenlijk te kiezen? En op basis waarvan kun je eigenlijk iets kiezen?
Margien betaalt per maand een dikke 130 euro aan haar zorgverzekering. Daarbovenop komt de eigen bijdrage en ook nog de eigen bijdrage voor de medicijnen, de tandarts en de orthodontist. Margien is per jaar dus een behoorlijke smak geld kwijt en volgend jaar krijgt ze voor nog meer weer minder.
Op zich wil Margien best betalen voor de zorg. Maar ze wil niet alleen goede zorg. Ze wil vrijheid, echte keuzevrijheid, ze wil weten in welke ziekenhuizen de beste zorg krijgt en daar wil ze dan naar toe kunnen.
Welnu, dat gaat dus mooi niet gebeuren. Op de website Zorg voor Drenthe  staat te lezen dat de zorgverzekeraar bepaalt waar patiënt wordt behandeld.
Bepaalt Achmea dat wij naar Emmen gaan, dan gaan wij naar Emmen. Zo is dat.

Dan gaan wij naar Emmen en maken we daar onze ligdagen, als waren we boten.
Maar wij zijn geen boot, wij zijn Hoogeveners!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten