dinsdag 11 december 2012

Het gaat niet om geld. Het is de mens die telt.


Vandaag zagen zo'n 800 leerlingen van RSG Wolfsbos zich, samen met hun docenten en afgevaardigden van de basisscholen uit Wolfsbos, zich genoodzaakt om hun stem te laten horen.
Domweg omdat die stem niet gehoord wordt en B&W en de gemeenteraad afgezien van krantenkoppen als “Dries Koster liegt”, weigeren een discussie aan de orde te stellen over de kern van het probleem: nut en noodzaak van een topsporthal in Hoogeveen.

800 kinderen hebben iets waardevols geleerd:
  • Ze hebben op school een discussie mogen meemaken over alles wat betrekking heeft op de sluiting voor de school van de sporthal aan de Valkenlaan
  • Ze hebben geleerd dat er soms beslissingen door de overheid genomen worden maar dat je die beslissingen niet zomaar hoeft te accepteren, vooral niet als de beslissingen worden ingegeven door onjuiste argumenten.
  • Ze hebben geleerd kritisch na te denken. Ieder kind kon zelf beslissen of hij/zij mee wou lopen.
  • Ze hebben geleerd dat als je iets wilt bereiken, je niet eerst een spoor van vernielingen door de stad trekt, maar dat je netjes en gedisciplineerd je geluid laat horen.
  • Ze hebben geleerd dat niks vanzelfsprekend is en dat aan alles veel kanten zitten.
  • Ze hebben iets gezien over de mooie en minder mooie kanten van de politiek
  • Ze weten nu: de politiek, dat ben jij. Het gaat om jou. Wees er dan ook als de kippen bij. Laat niet alles maar slaafs over je heen komen. Dat is nou democratie. Iedereen is verantwoordelijk.
  • Ze weten vanaf nu het gemeentehuis te vinden.

    O, en natuurlijk ze hebben ook nog geleerd dat het hartstikke leuk kan zijn, samen een statement maken. Al dan niet met vreemde types op het gemeentebordes.

Nou is het bovenstaande allemaal natuurlijk mooi, maar als het tegenzit zullen ze ook moeten leren dat je weliswaar gelijk kunt hebben maar dat je daarom dat nog niet altijd zult krijgen. Dat maakt het leven altijd weer moeilijk en spannend ook.

Toch viel vandaag te merken dat deze kinderen precies weten waar het om gaat. Op een van de spandoeken stond het treffend verwoord: Het gaat niet om geld. Het is de mens die telt.
Heel bijzonder. Want juist daarom gaat het. Het gaat om de mens. En in Hoogeveen gaat het om de Hoogeveners.
In tijden van crisis gaat het helemaal niet meer om de H van Hoogeveen. Het gaat om de Hoogeveners en om de vraag hoe we als Hoogeveners elkaar zo goed mogelijk door de komende crisis heen krijgen. We moeten elkaar niet verliezen want we hebben elkaar nodig. En daarom moeten we even geen prestige zaken opstarten die een financieel open einde hebben.
Maar die gewone sporthallen bij die gewone scholen natuurlijk wel.

Het gaat niet om geld. Het is de mens die telt.

1 opmerking:

  1. Ik ben het met u eens mw. Aaltje, deze leerlingen hebben vandaag iets belangrijks geleerd.

    En dat vreemde type op het bordes? Ach, zulke types hebben deze kinderen dagelijks in de klas voor zich staan. Daar kijken zij wel doorheen. Zowel letterlijk als figuurlijk.

    BeantwoordenVerwijderen