vrijdag 7 december 2012

Hoogeveen-met-de-H-dementie


Iedere gemeente heeft het goed voor met het onderwijs binnen haar grenzen. Ook de gemeente Hoogeveen heeft het goed voor met haar scholen. Maar ondanks dat gaan er nu een aantal zaken gruwelijk mis.

In plaats van dat de gemeente heeft geïnventariseerd hoe de huisvesting van de scholen erbij staat en hoe het staat met de behoefte aan sportgelegenheid, is de gemeente begonnen bij een heel ander startpunt. De gemeente is gestart met de vraag: hoe zetten we Hoogeveen op de kaart?
Dat is de kernvraag: Hoogeveen met de H.
Vanuit Hoogeveen met de H wordt gekeken naar alle andere zaken in Hoogeveen.
Scoren moet, publiciteit is goed. Hoogeveen op de kaart is een paar euri waard. Of niet dan?
Hoogeveen op de kaart betekent: een Vliegveldweg waar weinig mensen op zaten te wachten, grootscheepse infrastructurele maatregelen waarvan het effect wat is???? een parkeergarage en last but zeker not least het grootscheepse sportplan in het Bentinckspark. Het woord biomassa kan schrijver dezes nauwelijks meer uit haar toetsenbord krijgen zonder lichtelijk onpasselijk te worden.

Maar goed, Bentinckspark. De topsporthal.
Belangrijke stappen zijn daar 'vergeten' , vermoedelijk vanwege een vorm van Hoogeveen-met-de-H-dementie.
  • Er is nog nooit hard gemaakt wat de toegevoegde waarde van de topsporthal is en voor wie. De kans is groot dat we onszelf opzadelen met een dure hal die 90% van de tijd als gewone sporthal gebruikt zal worden en maar een paar procent van de tijd voor daadwerkelijke topsport. Alleen Olhaco zal ooit, heel misschien, wie weet, wel eens een topsporthal van 11 meter nodig hebben.
  • Er is een marktonderzoek vergeten. De gemeente heeft geen benul van het aantal grootse evenementen dat naar Hoogeveen gehaald kunnen worden. En daarbij heeft de gemeente ook niet het flauwste benul van wat deze evenementen zullen opbrengen voor Hoogeveen. Iets meer dan alleen Hoogeveen op de kaart zetten zou best mogen. Geld is geen vies woord.
  • De plannen voor de topsporthal zijn niet ingegeven door bezuinigingsmotieven. In het artikel van 7-12-2012 in het DVHN wordt dit wel gesuggereerd maar dat is natuurlijk je reinste flauwekul. Het plan is gemaakt in de tijd dat de bomen de lucht in leken te groeien maar die tijd is de komende 10 jaar wel voorbij. Ook de gemeente zal de tering naar haar nering moeten zetten en niet allerlei woeste plannen moeten ontwikkelen om Hoogeveen op de kaart te zetten. Het gaat nu niet meer om die kaart. Het gaat nu om gewone Hoogeveners. Topsport is een ongekend dure zaak en er staan al genoeg veel te dure topsporthallen in het noorden dus waarom moet Hoogeveen ook zo'n ding hebben?
  • De gemeente heeft ongetwijfeld vergeten dat de verwarmingskosten en verlichtingskosten van een hal van 11 meter hoog gigantisch zijn. Van ervaringen op dit gebied in andere topsporthallen wordt de gemiddelde Hoogevener niet blij.
  • De gemeente rekent zich verder ook nog rijk door er van uit te gaan dat de topsporthal allerlei welzijns- en gezondheidsondernemers zal aantrekken. Boterzacht zijn dit soort aannames. Op basis hiervan kun je maar beter geen topsporthal bouwen. Die glijdt zo de Hoogeveense vaart in.
  • En de huur? Daarover geeft de gemeente nog steeds geen uitsluitsel. Het enige wat zeker lijkt is dat de clubs en scholen tzt een huurcontract onder ogen zullen krijgen dat ze, in het kader van slikken of stikken, zullen moeten ondertekenen. Uiteraard zullen tegenvallers in de exploitatie afgewenteld worden op de gebruikers.
  • En verder lijkt het Margien een bar opwindend gezicht: Bargeman en Smid in de ringen in de topsporthal. Gezien hun flexibiliteit gaat een vogelnestje hen prima af, of..... oeps: er kunnen helemaal geen ringen en touwen in de topsporthal! Is dat even jammer?
Kortom: doe dat nou niet, die topsporthal. Het leidt tot de grootst mogelijke ellende.

En dan gaan we even naar wat dwarsliggende scholen: basisscholen in Wolfsbos en RSG Wolfsbos.
Het is helemaal duidelijk: de directies van deze scholen zijn stapelgek. Zou dat zo zijn?
Vooral de directeur van RSG Wolfsbos, Dries Koster is stapelgek.
Hij ziet het allemaal niet zo helder volgens de wethouders Smid en Bargeman.
Sterker nog: volgens de kop in het DVHN van 7-12-12 liegt de heer Koster zelfs.
De kop kan nauwelijks groter.
De toon is gezet.
De agressie giert van de bladzij af.
Blijkbaar komt iemand die aan de topsporthal komt, aan de heren Bargeman en Smid zelf.
Een open zenuw is geraakt.
Als dit de manier is waarop de gemeente met kritiek om gaat, verliest ze direct nog meer krediet onder haar bevolking. En dat krediet is al niet zo groot meer sinds de afwezigheid van de politiek in het openbare debat omtrent Bethesda.

Het is beschamend.
Alweer moeten Hoogeveners de straat op. Nu nota bene tegen hun eigen bestuurders. Veel treuriger kan het niet.
Wezenlijk moet Hoogeveen even out of the box denken.
Dat hebben ze bij de basisscholen en Wolfsbos allang gedaan en zij zetten dan ook in op voldoende sportgelegenheid bij iedere school.
Het mooie is namelijk dat dit allemaal best kan.
Mitsssss.......
Die topsporthal er niet komt.

Grote vraag is natuurlijk waar het in deze discussie om moet gaan: gaat het om de marketing van Hoogeveen met de H of gaat het om het belang van onze kinderen op onze scholen? Margien vindt de keuze niet zo moeilijk.....

Grote vraag is natuurlijk ook of we nog willen dat Hoogeveen met de H verder bestuurd wordt door bestuurders die mensen die opkomen voor hun school afschilderen als aperte leugenaars of als randdebielen. Dries Koster gaat dinsdag echt niet met 800 kinderen richting gemeentehuis omdat maar 1/6 van de kinderen iets verderop moeten. Nee. Het gaat om de waanzin dat je naast je school een sportzaal hebt die je niet meer in mag. En het gaat om meer dan 1/6 van de kinderen. De wethouders weten dat ook.
Het wordt tijd dat eens serieus naar zowel de sporters en naar de scholen geluisterd wordt.
En het wordt tijd voor excuses.
Excuses aan de heer Koster, de scholen en de betrokken sportclubs.
De powerplay van deze twee wethouders is beneden alle peil.
Met hun non-communicatieve geklungel en het vage gedoe in de projectgroep zal er nooit een oplossing gevonden worden voor welk probleem dan ook. Hoeveel draagvlak heeft die topsporthal nog?

Het wordt tijd dat de gemeenteraad haar touwtjes in haar handen neemt en deze wethouders oorverdovend hard terugfluiten.
Neem de regie, luister naar de burger en los de zaak op.
Het is zo simpel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten