zaterdag 13 oktober 2012

Meer ziekenhuizen, meer verzekeraars

-->
Het was een bjusterbaarlike tocht, de Optocht der Braven afgelopen donderdag.
Bjusterbaarlik want het waren niet alleen ouderen en gehandicapten die meeliepen in de stoet, er liepen zelfs een stel stoere jongens van de hiphopschool mee. Een prachtig gemêleerd gezelschap met ergens in de massa een enorm spandoek van de actiegroep uit Dokkum. Zij strijden voor het behoud van hun ziekenhuis de Sionsberg, een van de kleinste maar ook een van de beste ziekenhuizen van Nederland.
In Dokkum hebben ze alles al meegemaakt. De spoedeisende hulp en verloskunde staan daar onder druk. Er zijn dermate veel onthutsende dingen gebeurt dat de gemeenteraad heeft besloten een onafhankelijk feitenonderzoek in te stellen naar de handel en wandel van de inspectiedienst voor de volksgezondheid, De Friesland Achmea en het Bestuur van het ziekenhuis.
De conclusies zijn zo herkenbaar dat ze naadloos op het Hoogeveense verhaal zouden kunnen passen:
Sluiting van het ziekenhuis wordt niet door kwaliteitseisen ingegeven maar door een mogelijk faillissement. Het ziekenhuis van Dokkum heeft dan ook een tekort van wel 200.000 euro per jaar.
Je zou zeggen: dat lappen de Dokkumers samen even bij elkaar maar dat feest gaat niet door. Achmea wil alleen maar sluiten. Zij wil dit samen met de Inspectie voor Volksgezondheid die glashard beweert dat er geen doden vallen bij een langere aanrijtijd naar de spoedeisende hulp. Je zult maar een hartaanval of een hersenbloeding hebben of bezig zijn met een gecompliceerde bevalling....

DFZ-Achmea, de IGZ, de Raad van Bestuur en de Raad van Toezicht van het ziekenhuis zijn er niet in geslaagd op professionele wijze te communiceren met de belanghebbenden over het slechte nieuws. Ook dat is zeer herkenbaar voor Hoogeveen. Het heeft hier voor veel onrust gezorgd. Misschien komt de openheid er nog, maar ze komt sowieso te laat.
Ook is het in Dokkum volkomen onduidelijk wat de gevolgen zullen zijn van de door te voeren reorganisatie van het ziekenhuis. Artsen van de Sionsberg hebben aangegeven dat de reorganisatie doden gaat kosten. Ik geloof ze zo. En ik word er niet vrolijk van.

Bij de reorganisatie van onze ziekenhuizen draait alles om winst. Winst voor de verzekeraars, winst voor de ziekenhuizen en winst voor een peperduur adviesbureau als KPMG Plexus. Burgers en ziekenhuispersoneel hebben niks te zeggen. Nou ja, B&W mag namens ons mee aan tafel zitten maar als het gaat zoals het met ons IC station is gegaan, hoeven we weinig te verwachten.
Het blijft absurd dat het ziekenhuisbestuurders, zorgverzekeraars en adviesbureaus zijn die beslissen over onze noodzakelijke gezondheidszorg.

Is het niet zo dat er juist minder marktwerking is als er minder ziekenhuizen komen? Reken er maar op dat de prestatieprikkel ras verdwijnt wanneer we hier in Drenthe nog maar 1 groot ziekenhuis over hebben. We hebben juist meer kleine ziekenhuizen nodig. Internationale studies wijzen uit dat de optimale omvang van algemene ziekenhuizen tussen de tweehonderd en driehonderd bedden ligt. En o wonder, die kleine ziekenhuizen werken een stuk efficiënter dan de grote kolossen. In grotere ziekenhuizen worden meer onnodige verrichtingen gedaan. Gewoon omdat het kan. Er is ook veel meer controle nodig. Gewoon omdat het moet.
En we hebben natuurlijk ook meer, kleinere verzekeraars nodig. Die echt met elkaar concurreren. We hebben graag iets te kiezen
Tenslotte heb je een overheid nodig die kaders durft te stellen en er garant voor staat dat gezondheidszorg voor ons allemaal betaalbaar en bereikbaar is.
Gezondheidszorg is niet alleen maar een markt waarin overbetaalde gezondheidsbobo's elkaar bezighouden en balletjes toeschuiven tijdens een potje gezondheidsstratego .
Gezondheidszorg is ons sociaal grondrecht.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten