maandag 25 juni 2012

De toestand van Hoogeveen


Je kunt veel over onze raadsleden zeggen. Het zijn volgens mij stuk voor stuk beste mensen.
Ze hebben het met iedereen goed voor.
Maar wezenlijk had ik liever wat meer economen gezien in de raad in plaats van mensen die maar blijven beweren dat een glas half vol is in plaats van bijna leeg.
Het Hoogeveense glas is bijna leeg.
Hoogeveen heeft een schuld van pakweg 130 miljoen.
Veel geld noem ik dat.
En van de 10 miljoen die de gemeente jaarlijks aan rente en aflossing moet betalen, had de gemeente hele fijne dingen kunnen doen voor de mensen.
En daar gaat het natuurlijk om: om de mensen.
Iedere euro om Hoogeveen met de hoofdletter x op de kaart te zetten, levert voor geen enkele Hoogevener ook maar iets op. Geen Amsterdammer die hier naar de Pulledagen komt.
Hoogeveen dreigt ten onder te gaan aan hoogmoed met de hoofdletter H.
Het is als met het bruggetje wat bij Krakeel over de Hoogeveensche vaart is gelegd. Op zich viel er wat te zeggen voor het bruggetje ook al was nut en noodzaak niet erg groot. Toch is het er gekomen. En hoe. een compleet kunstwerk werd over de vaart gelegd zonder ook maar 1 moment over de duurzaamheid van dit ding na te denken. Het gedrocht zal aan onderhoud heel veel geld gaan kosten. Geld voor een brug dat niet in Hoogeveners gestoken kan worden.

Zo is er meer fout gegaan. Er is veel teveel grond aan gekocht voor industrieterreinen en woningbouw. We hebben ons rijk gerekend met de mogelijke opbrengst en dat geld alvast uitgegeven. Waarom? Omdat het kon. Wethouder Hiemstra zei het zo mooi: het aangaan van schulden was een bewuste keuze en zie: het was dus goed.

Maar natuurlijk is het helemaal niet goed. Geld dat er niet is, zal er in deze crisis misschien ook niet meer komen maar er staan nog wel een paar forse tegenvallers op de rol. Somberheid alom.

Maar toch komt de raad niet met plannen om fors te bezuinigen. Ze komen met marginale plannen als de begraafplaats in Noordscheschut schrappen, een vacaturestop, stoppen met de parkeergarage. Goed bedoeld natuurlijk maar druppels op de gloeiende plaat.
Gemeentebelangen wil de grondprijzen van gemeentekavels verlagen. De SP wil zelfs kavels weggeven aan starters.
Het ene volgt op het andere. Maar uiteindelijk durft de raad niet te kiezen voor een scenario dat uit gaat van de slechtst mogelijke financiƫle situatie.
Waarom niet?
Omdat er dan nog meer bezuinigd moet worden en bezuinigen is niet leuk.
Het raakt de Hoogeveense burger die wordt opgezadeld met schulden die door de bestuurders zijn gemaakt. Een kind in Hoogeveen wordt geboren met een schuld van maar liefst 2100 euro.
Een onderbouwing voor het niet uitgaan van het worst case scenario is er niet echt. De Christen Unie stelt dat dat niet echt hoort bij een positieve grondhouding. De meeste partijen klemmen zich vast aan ieder sprankje hoop en vertrouwen erop dat wanneer ze morgen wakker worden de nachtmerrie van de crisis misschien voorbij is gegaan.

Maar goed, het is allemaal vaagheid troef en vanuit een positieve grondhouding springt het grootste deel van de raad in het diepe waarvan ze nog niet weet hoe diep het zal zijn en hoe koud. Een gemiste kans.

Wie weet moet er toch eens gediscussieerd worden over de kerntaken van de gemeente zoals de heer Borgman al aangaf. Wie weet kan daar nog gesneden worden.
En wat mij betreft mogen ze dan ook gelijk snijden in marketingachtige termen als samenbindend vermogen,Geloven durven doen, Technocraat en innovator creatief en constructief zijn. Geef mij maar gewoon een econoom.

En de Hoogeveners natuurlijk. De Hoogevener met de grote H. Om hen draait het en niet om kunstzinnige bruggen waar niemand om heeft gevraagd.

Blog naar aanleiding van de raadsavond 21 juni 2012 
uitgesproken op Radio Hoogeveen dd. 23 juni 2012

Geen opmerkingen:

Een reactie posten