maandag 25 juni 2012

Zorg om Jeugdzorg


Vandaag hebben we het over een bedrijfstak met exotische namen als: Entrea, Juzt, Jarabee, Yorneo en Ambiq.
En nee, het gaat hier niet over exotische eilanden of spannende drankjes.
Het gaat hier over de Jeugdzorg.

De Jeugdzorg die volledig moet worden gereorganiseerd omdat er van alles mis is.
Hoewel er nauwelijks meer jongeren bij de Jeugdzorg aanklopten, groeiden de budgetten voor de Jeugdzorg ieder jaar met maar liefst 6%. Aan de ene kant kwam dit door de verbeterde diagnostiek, waardoor er meer gevallen werden opgespoord, maar ook kwam dit omdat de Jeugdzorg meer en meer werd gezien als een verdienmodel.
Omdat we er in Nederland voor hebben gekozen de zorg voor onze zwakkeren uit te besteden aan de markt, grepen bedrijven hun kans en deden ze dat wat van hen gevraagd werd en zelfs meer dan dat. Er kwamen meetbare doelen, targets, managers aan de top in net iets te dure auto's en in net iets te scherp gesneden maatpakken om geloofwaardig te zijn.
De Jeugdzorg was niet effectief, medewerkers hadden het gevoel vooral bezig te zijn met administratie en targets in plaats van doelgericht jongeren en hun gezinnen in hun eigen kracht te zetten. En om dat allemaal tegen te gaan en om tegelijkertijd een mooie bezuiniging binnen te halen, zal de Jeugdzorg in het vervolg worden aangestuurd door de gemeente..

Bezuinigen en dan ook nog tegelijk een kwaliteitsslag maken. Het kan allemaal in Jeugdzorgland. En misschien kan het ook maar er zitten wel wat haken en ogen aan.
Het gaat hem met name om de manier waarop de bezuiniging moet worden binnengehaald.
In de eerste plaats moeten probleemgevallen vroegtijdig worden herkend en vroegtijdig in een hulptraject worden geschoven. Jonge kinderen en hun ouders is tenslotte een stuk gemakkelijker te plooien dan een flink vastgelopen puber.
In de tweede plaats zullen gezinnen niet meer zoveel hulp krijgen van dure vakspecialisten maar zal een gezin in eerste instantie contact hebben met 1 vaste begeleider die gaat uitzoeken of er überhaupt specialistische hulp nodig is.

Het klinkt allemaal prachtig maar ik zie wel wat problemen.

Om de risicokinderen er zo snel mogelijk uit te vissen zullen alle kinderen zo vroeg mogelijk met enige regelmaat worden gescreend. Alle kinderen gaan door de zorgmolen. Of ze nou problemen hebben of niet. Alle kinderen worden gemonitord.
Dus, om de 10% van de kinderen die ooit met de Jeugdzorg in aanraking zullen komen eruit te vissen, worden 100% van de kinderen gescreend. Dossiers zullen worden opgesteld door niet al te hoog opgeleide mensen want het moet allemaal goedkoop.. Van die dossiers weten we op grond van andere ervaringen op het gebied van overheid en ICT dat ze zeker niet goed beveiligd zullen worden en dat de gegevens van uw gezin en uw kind morgen op straat zullen liggen of worden misbruikt zonder dat u zelf daarover ook maar iets te zeggen heeft. Als ouders zou je zoiets niet moeten willen.

Bovendien mag je verwachten dat wanneer iedereen gemonitord wordt, dit weer veel extra nieuwe zorggevallen oplevert. En daarmee is de markt dan weer erg gelukkig. Zo cynisch is het wel.

Van de gemeente wordt verwacht dat ze zich krachtdadig zal opstellen. Als een soort marktmeester de zorg zal aanbesteden en hopelijk de ruimte krijgt om bij die aanbesteding te kiezen voor aantoonbare kwaliteit. Het is de grote vraag wat al die bedrijfjes in Jeugdzorgland nu gaan doen. Laten ze zich zomaar buiten spel zetten door de gemeente of gaan ze concurreren met het bestaande jeugd en jongerenwerk? Wat gaat de positie worden van SWW hier in Hoogeveen? Moeten zij ook de markt op gaan? Willen we dat?
Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk: zal de gemeente in staat zijn de financiële vinger dermate strak aan de pols te houden dat de budgetten niet weer groots en meeslepend worden overschreden?

Zal de gemeente in staat zijn de menselijke maat aan te houden voor de zorg voor de kwetsbare jongeren onder ons?
We zijn allemaal op onze tijd kwetsbaar, ziek of oud. Op zulke momenten in je leven moet je niet worden over gelaten aan een markt die erop uit is om te scoren. De markt is alles maar niet iedereen hoeft vermarkt te worden.

Deze blog is geschreven naar aanleiding van de raadsavond dd 24 mei 2012 en is uitgesproken op Radio Hoogeveen op 26 mei 2012.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten