zaterdag 1 februari 2014

In het riet


Of we nou in Hoogeveen een gemeenteraad hebben of niet, voor het eindresultaat maakt het helemaal niks uit. De wethouders krijgen ruim baan om te doen wat goed is in hun eigen ogen en de gemeenteraad controleert niet en heeft ook geen regie.
Zoals ze nu functioneert, is ze een overbodig instituut.

Twee zaken van belang kwamen tijdens de raadsvergadering aan de orde: de reorganisatie van het Hoogeveense kunst- en cultuuraanbod en de totale flop van de biomassacentrale.
Wethouder Bargeman informeerde de raad over hoe onze 5 culturele instellingen menen door optimale samenwerking een bezuiniging van 350.000 hele euro 's te realiseren. Hij heeft hen min of meer een opdracht gegeven in de trant van.... zoek het maar uit. Het maakt niet uit wat je doet en hoe, als het maar gebeurt. Per 1 januari 2015 worden alle subsidies aan Scala, het Podium, de bibliotheek, de Tamboer en het museum beƫindigd. Kijk, is dat daadkracht of is dat daadkracht?

De 5 organisaties stonden uiteraard niet te juichen maar hebben toch besloten eieren voor hun geld te kiezen en een visiestuk te schrijven voor de gemeenteraad.
Nou jaaaa.... een visiestuk..... Peter Scheffers van D66 vond het stuk een compliment waard. Hij was de enige.
Het is dan ook een stuk waar van alles aan ontbreekt. Vooral het hoe, het wat, het waarom en waar toe en het wie willen we met cultuur bereiken, dat soort simpele zaken. Het ontbreekt allemaal in het visiestuk. Maar, onze wethouder heeft daar geen enkele moeite mee. Hij stelt namelijk dat hij geen regisseur is in dezen, dat hij als vertegenwoordiger van de gemeente, en van ons allemaal, wel betaalt maar niet mee bepaalt. Hij heeft er het volste vertrouwen in dat, dat wat de afgelopen 2 jaar niet is gelukt, nu voor 1 januari 2015 wel gaat lukken. Joost mag weten op grond waarvan hij dat denkt. Het visiestuk van de culturele instanties is weinig hoopgevend.
En de raad? Zij laat zich weer daarheen sturen waar de wethouder haar wil hebben: zonder kluitje in het riet.

O, en hebben we het al gehad over de verkoop van New York Plaza? Terwijl het juist de bedoeling is dat onze culturele instellingen minder vierkante meters in beslag gaan nemen, komen er door de verkoop van New York Plaza juist meer vierkante meters bij. Een rare zaak, vinden VVD en SP. Maar wethouder Ton Bargeman wilde daar niet op ingaan. ,,De directeur van De Tamboer gaat over de invulling van die ruimte", stelde hij.
En weer zat de raad zonder kluitje in het riet.

En dan natuurlijk de biomassacentrale. VVD wethouder Eerenstein, de man onder wiens leiding tot nu toe vrijwel geen enkel project is gelukt, mag ook deze mislukking bijschrijven op zijn CV.
Zonder al teveel overleg met de raad is de stekker uit het project getrokken.
De enige die daar rouwig om is, is Gerard Fidom van Groen Links. Hij tilt blijkbaar niet zwaar aan businessplannen met een hoog onzekerheidsgehalte. Het milieu mag wat kosten.
Om ondoorgrondelijke redenen heeft de raad ermee ingestemd dat ze in een besloten vergadering op de hoogte werd gesteld van het stoppen van het project.
Jawel, in een besloten vergadering! Hoezo besloten? Kwamen er privacygevoelige zaken aan de orde? Waarom stond de raad niet op voor openheid en transparantie? Besloten vergaderingen zijn een democratische gruwel waaraan geen enkele raad hoort mee te werken. En dan vervolgens ging de raad, in het kader van openheid en transparantie, nog wel even lekker lekken naar de pers..... tja, dat kunnen ze dan weer wel.

Maar goed, het project dat begonnen is met een businessplan van een paar, met vaagheden gevulde, bladzijden ligt voorgoed bij het grof vuil. Volgens Eerenstein heeft het stopzetten van dit project niks gekost. Met de buizen die al in de grond liggen komt het helemaal goed. Met de bedrijven die betrokken waren bij het project komt het ook helemaal goed. Een financieel overzicht van wat deze VVD-flop ons heeft gekost, is er nog niet, maar iets zegt Margien dat het groots en meeslepend is.

Of de raad haar tanden heeft laten zien afgelopen donderdag? Nee, niet echt. Ze vroeg om garanties. Een garantie dat dit gepruts nooit meer gaat gebeuren. Die kreeg de raad niet . De enige garantie die Hoogeveen heeft, is dat we na 19 maart hopelijk voorgoed van deze Weekerskloon verlost zijn. Of daarmee alles is opgelost is natuurlijk de vraag.

Voor een deel heeft Hoogeveen op 19 maart zelf de oplossing in de hand. Stem. En stem massaal op mensen die hun mond hebben open gedaan voor de Hoogeveense burger.
Aan slome monddode schapen heeft Hoogeveen niks.
Wel iets aan kritische denkers die het geheel van de Hoogeveense samenleving kunnen overzien.

Stem dus.
Anders worden we zelf weer 4 jaar lang een monddood schaap.
Een monddood schaap zijn, is een keuze.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten