donderdag 19 december 2013

Rebirthing


Prachtig was het, in 1848. Toen liberalen nog liberaal waren. Toen hun uitgangspunten nog vrijheid, eigen verantwoordelijkheid, verdraagzaamheid, gelijkwaardigheid en, jawel, sociale rechtvaardigheid waren. Het was een roerige tijd waarin mensen meer en meer in opstand kwamen tegen de manier waarop ze economisch werden arm gehouden en uitgebuit. Het was een tijd waarin de gegoede burgerij ingreep en wilde dat de burger meer invloed had op het bestuur en vandaar dat er een grondwet kwam die ervoor heeft gezorgd dat onze democratie er nu uitziet zoals ze eruit ziet. Geweldig was het toen de liberaal Thorbecke in 1848 kwam met de eerste echte Nederlandse Grondwet die als bedoeling had de burger zoveel mogelijk te beschermen tegen de overheid. een Grondwet met als leidend beginsel dat de staat zich zo veel mogelijk moest onthouden van ingrijpen in het economische en maatschappelijke leven. en eigendom moest beter beschermd moest worden tegen onteigening.

Progressief als de liberalen waren hebben we aan hen te danken dat er vrijheid van onderwijs, drukpers, vereniging en vergadering is. Verder hebben we aan de liberalen nog te danken dat Vrouwenkiesrecht in Grondwet 1922, het verbod op kinderarbeid en de Leerplichtwet 1901 Those were the days zullen we maar zeggen.

Hoe anders is het nu. Vrijheid is er nog slechts voor mensen met een hoog inkomen. Eigen verantwoordelijkheid is verworden tot zoek het effe lekker zelf uit. Verdraagzaamheid is er alleen voor “ons soort mensen” . Buitenlanders, armen, chronisch zieken, geestelijk zieken, ouderen en andere onproductieven wordt niet alleen de toegang tot het recht ontnomen ook worden ze financieel uitgekleed tot op het bot. Gelijkwaardigheid is de farce van de eeuw. Voor jongeren met niet al te rijke ouders dreigt een gang naar de universiteit onbetaalbaar te worden en over sociale rechtvaardigheid wil Margien het eigenlijk niet hebben maar het moet wel even.
Wat is er eigenlijk sociaal rechtvaardig aan wanneer mensen onbetaald werk moeten doen dat eigenlijk betaald had moeten worden?
Wat gaat er gebeuren met bedrijven als Bethesda, het Jannes en de Kringloopwinkel wanneer daar niet zoveel onbetaalde krachten rondlopen die werk doen wat gewoon betaald hoort te worden? Hoeveel leveren deze mensen Bethesda, het Jannes en de Kringloop in harde euri wel niet op? Betaal die mensen. Iets minder geld naar het management, iets meer naar de plekken waar het echte werk gedaan wordt en zie, een deel van de werkloosheid is weg. Kijk, dat is werk,werk,werk. Dat geeft mensen een gevoel van eigenwaarde. Verplicht gratis werk doen dat niet.

Maar goed, die liberalen dus. Ze hebben het woonakkoord erdoor gejast samen met de PvdA (sterkste schouders, zwaarste lasten en goede en betaalbare woningen voor iedereen) D66 ( beloon prestatie en deel de welvaart, vertrouw op eigen kracht ) ChristenUnie en SGP stemden voor.
Vrijwel iedere econoom is van mening dat dit akkoord een draak der draken is. Maar de liberalen (dus ook PvdA) vinden het verantwoord een greep in de kas te doen van de woningbouwcorporaties. 1,7 miljard zal worden weggehaald voor de schatkist om daarmee, hoe onliberaal, falende bedrijven als banken en verzekeraars overeind te houden, want, ja, too big too fail he....
De huurders betalen de hoofdprijs. Een huurverhoging van 2% boven de inflatie. Volgens onze warmhartige liberalen zullen mensen hiervoor gecompenseerd worden door de huurtoeslag maar zij weten best dat de huurtoeslag nog slechts weggelegd is voor een miniem groepje huurders en dat, zodra mensen iets gaan verdienen de huur behoorlijk aan gaat tikken. Zij weten ook best dat mensen door de huurtoeslag altijd slechts gedeeltelijk gecompenseerd worden. De armen in Nederland hebben geen nagel meer over om hun kont mee te krabben. Sterker en socialer willen we het niet maken.
Lage middeninkomens van 1700 euro netto betalen straks de hoofdprijs. Ze zijn te arm om door te stromen naar een koophuis. Arbeidscontracten zijn dermate onzeker dat het kopen van een huis een grote gok is en hypotheken zijn nauwelijks te krijgen. Deze mensen worden op het altaar van de marktwerking als lammeren naar de slachtbank gebracht. Ook zij worden werkende armen.
Gaan we in gedachten terug naar 1848 dan zien we dat er nauwelijks iets veranderd is.
In de periode tot 1848 waren er bij voortduring voedseloproeren. Mensen konden geen kant meer op. MacClean schrijft hierover in zijn boek “Arbeidsconflicten in Nederland”:

“De aanhoudende crisis vorm,de steeds meer een bedreiging voor de openbare orde en veiligheid.
Als gevolg van de crisis boden veel werkzoekenden zich voor extreem lage lonen bij de bazen aan. dit tot de ergernis van veel werkenden die nu getroffen werden door plotselinge en vaak drastische loonsverlagingen of simpelweg vervangen werden door goedkopere arbeidskrachten. Zo kwam het bij de uitvoering van grote werkprojecten regelmatig tot conflicten, waarbij militairen herhaaldelijk de sterke arm moesten lenen”.
Er is dus weinig nieuws onder de zon.
Maar er is wel hoop.

Juist door alle ellende waarin mensen verkeerden zijn ze in opstand gekomen, hebben ze zich verenigd in arbeidersbewegingen en is er langzaam maar zeker een maatschappij opgebouwd waarin mensen als mens werden gezien en niet als wezens die slechts in staat waren te produceren en consumeren. Mensen zijn namelijk veel meer dan dat.

Er is nog meer hoop.
Vooral als we zo rond de kerstdagen eens stil staan bij het kind.
Een kind is ons geboren.
Zo'n kind waar je stil van wordt.
Een kind dat is zoals het is.
Is het blij dan is het blij. Is het boos dan is het boos.
Je weet precies wat je eraan hebt.
Een kind heeft weinig verrassingen in petto, afgezien van het eerste lachje natuurlijk.
Zijn wat je bent.

En kijk, daarom gaat het nou: Zijn wat je bent.
Margien kan in alle redelijkheid maar weinig inbrengen tegen de uitgangspunten van de liberalen: Vrijheid, eigen verantwoordelijkheid, verdraagzaamheid, gelijkwaardigheid en sociale rechtvaardigheid .
Wat is er tegen de uitgangspunten van de PvdA? Zorg voor de zwakkeren, werk voor iedereen
de sterkste schouders de zwaarste lasten, elk kind gelijke kansen, goed onderwijs, betaalbaar en goed wonen, gelijke behandeling van iedere burger en duurzaamheid.
Zelfs met de uitgangspunten van onze Christen Democraten kan Margien uit de voeten: rentmeesterschap, gespreide verantwoordelijkheid, solidariteit en publieke gerechtigheid.

De ellende is dat we van al die prachtige uitgangspunten niks meer terug lijken te vinden in de huidige politiek. Alles lijkt onderworpen te zijn aan het geloof in de marktwerking. Natuurlijk, marktwerking is niet in principe slecht, maar het brengt het slechtste in de mens naar boven. Bouwen we tegen die uitwassen garanties in, wie weet, wordt het dan nog iets met ons land. Beter, fatsoenlijke en socialer.
Alles wat weerloos is lijkt tegenwoordig waardeloos.

Kijk dan naar het kind en besef: vrijwel alle partijen moeten een complete rebirthing ondergaan om dat te worden wat ze zijn. Zo krijgen we de zaak weer in balans en krijg de blonde Leider een stuk minder kans.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten