maandag 23 december 2013

Flitsen tot in de gloria: Hollandscheveld


Margien is een slak. In het diepst van haar oppervlakkige gedachten. Geen punt en geen probleem.
Met haar slakkenhuisje cruiset ze door de Drentse dreven en ze heeft, o wonder, maar zelden een boete gescoord.
Veel anderen echter wel en daar heeft Margien meestal niet zoveel moeite mee.
Keihard scheuren door de bebouwde kom vind Margien levensgevaarlijk, asociaal en strafwaardig.
En Margien vindt dat mensen zich, zelfs in Hollandscheveld, aan snelheidsregels horen te houden.

Maaaaarrrrrrr..... deze ochtend vloog de koffie Margien spontaan in het verkeerde keelgat.
Het Dagblad van het Noorden kwam met het verhaal van de Elimse held Willem van Dalen.
Willem had te hard langs de flitspaal bij Beatrixoord gereden. Helemaal fout natuurlijk, hij gaf het ruiterlijk toe. Maar Willem is vermoedelijk de eerste geweest die tegen de boete in bezwaar is gegaan omdat de situatie zoals hij bij Beatrixoord was geregeld niet klopte.
Willem kwam naar het gerecht, hij zag en overwon.

Probleem was namelijk dat volgens Willen nergens zichtbaar was dat de maximum snelheid van 60 km/u was beëindigd. Vanuit de richting Slagharen bezien, ontbrak dat verkeersbord. Maar de boete ging wel uit van een toegestane snelheid van 50 km/u.
De kantonrechter in Assen gaf Willem gelijk en zo kreeg hij uiteindelijk zijn geld terug. Inclusief reiskosten nog wel.

Mocht nu echter heel Hoogeveen, Hollandscheveld en Elim denken dat we weer lekker langs Beatrixoord kunnen scheuren, dan mogen ze dat natuurlijk doen maar de wegbeheerder is ook niet helemaal van gisteren. De situatie is inmiddels keurig aangepast, compleet met een fijn nieuw bord. Maar dat bord heeft er drie jaar lang niet gestaan en wel van
oktober 2010 tot oktober dit jaar.

De paal bij Beatrixoord mag bogen op een roemrijke historie. Nadat ze tot twee maal toe werd opgeblazen in 2007 en 2009 kwam ze begin 2012 weer in het nieuws omdat het in de gemeente Hoogeveen met stip de best scorende flitspaal is toppaaltje
In 2011 scoorde de paal maar liefst € 530.000 voor de schatkist. En dat allemaal, naar het zich laat aanzien, op onjuiste gronden.
Mochten er echter mensen zijn die nu denken dat ook zij hun boetegeld teruggestort kunnen zien op hun rekening dan kunnen ze daar vermoedelijk lang op wachten. Waar onze overheid haar burgers bijna tot in het graf op de hielen zit om geld te vorderen, lijkt het erop dat de burger geen geld terug kan vorderen wanneer de overheid een fout heeft gemaakt.
Flitsboetes kunnen namelijk alleen binnen de geldende bezwaartermijn van zes weken worden aangevochten. Doet men dat niet dan is de claim, volgens de wet Mulder   onherroepelijk geworden. Maar wie weet zou het voor een groep gedupeerden interessant om eens verder dan de wet Mulder te kijken. De overheid hoort tenslotte toch een betrouwbare overheid te zijn, eentje die zich, net als de burger aan de wet houdt.

Overigens heeft deze paal nog nooit dat gedaan wat ze had moeten doen: http://www.regiohoogeveen.nl/news/19801/D66:-flitspaal-H%27veld-schiet-doel-voorbij.html snelheid verlagen én luchtkwaliteit verhogen en geluidsoverlast en roetuitstoot verlagen Maar misschien is dat allemaal niet zo belangrijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten