zaterdag 27 april 2013

Houtsnippers: meer dan as alleen



Houtsnippers zijn prachtig en je kunt er veel mee doen maar het lijkt erop dat de Hoogeveense raadsleden, na het bezoek aan de net opgestarte houtcentrale in Zwolle, er alleen nog maar oog voor hebben hoe ze zo snel mogelijk in Hoogeveen de snippers tot as kunnen verbranden.
Verder lijken de gedachtes niet te gaan

Jammer. Want verbrand je de snippers dan gaan daarmee ook alle stoffen die in die snippers zitten de lucht in. De koolstofdeeltjes die er nog in zitten kunnen zorgen voor zure regen. Bij verbranding loop je de kans dat er kankerverwekkende roetdeeltjes de atmosfeer in gebracht worden. Verbranding is minder klimaatneutraal dan vergisting en als het al bruikbare meststof oplevert, dan is die van mindere kwaliteit (geen
stikstof).
Maar er zijn nog meer zaken mogelijk met houtsnippers.
Houtsnippers kun je niet alleen maar verbranden in een centrale, je kunt ze ook voor de landbouw gebruiken en in de chemie zijn er veel toepassingen voor biomassa.

Voor de landbouw zou je de snippers prima kunnen laten vergisten op een soort afgesloten megacomposthoop. Er wordt dan methaan gevormd. En met het eindproduct kan de grond op een natuurlijke manier verbeterd worden zodat er een beter natuurlijk evenwicht in de grond is waardoor er minder bestrijdingsmiddelen en mest gebruikt hoeven te worden. De gevormde humus is op onze grond essentieel om uitspoeling van mineralen tegen te gaan. Het is dé bepalende factor voor de bodemkwaliteit.
Wel is snoeiafval geen ideale grondstof voor vergisting. Het is houtig en wordt maar langzaam afgebroken. Dus is het de vraag me of dit niet meer kost dan het oplevert,
economisch gezien.
DSM haalt trouwens al mineralen en fosfaten uit biomassa en dat doen ze niet voor niets. Fosfaten zijn alleen te krijgen in 3 economisch instabiele landen en de voorraad fosfaten begint dermate slinken dat er over 50 tot 80 jaar niet meer genoeg fosfaten zullen zijn.
We moeten dan ook nodig op zoek naar alternatieven en die zijn dus onder andere te vinden in biomassa.

Een erg boeiende toepassing van biomassa vind je in de chemische industrie. Natuurlijk, planten moeten gebruikt worden voor voeding maar er wordt naar gestreefd geen enkel snippertje meer verloren te laten gaan. Iedere plant, struik en boom wordt gezien als een bron van groene grondstoffen. In plaats van producten uit olie en steenkool schakelen we over naar suikerriet, suikerbiet, maisafval, houtsnippers, wilgentenen enzovoort.
Op zich zijn wilgentenen niet zoveel waard maar het wordt heel anders wanneer we beseffen dat diezelfde wilgentenen gebruikt kunnen worden voor de productie van bijvoorbeeld pijnstillers.
Hout is op zich niet veel waard maar maak je er vanilline van wat gebruikt wordt als smaakstof in bijvoorbeeld chocola en vanillesuiker, dan hangt opeens een heel ander prijskaartje aan datzelfde hout. De houtvezels uit de HEMA-taarten doen de kassa rinkelen.

Hoe meer de houtsnippers bewerkt worden, des te meer geld leveren ze op. En dat is mooi. Niet alleen voor de duurzaamheid maar het zou ook mooi kunnen zijn voor de portemonnee van de Hoogeveense burger.

Wezenlijk zouden we helemaal af moeten stappen van het biomassacentrale-idee. Of we de investering ooit terug zullen zien is namelijk nog maar de vraag. De houtprijs stijgt voortdurend onder andere doordat de biomassacentrales als paddenstoelen uit de grond schieten. Over gas en benzineprijs is weinig zeker, de opbrengst is niet gewis, milieu-effecten voor omwonenden laten zich raden. Het is de vraag of de contracten met de commerciële partners wel in het voordeel van de gemeente Hoogeveen zullen uitwerken.

Al met al reden te meer om als gemeente als commerciële partner de snippers gewoon aan te bieden aan de hoogst biedende. Zoiets vergt nauwelijks investeringen maar wel durf en een commerciële houding.
De vraag is nu: gaat Hoogeveen voor de natuur, voor de portemonnee of voor beide?
Was ik een goed rentmeester dan wist ik het wel.

[url=http://edepot.wur.nl/157850] groene chemie[/url]
[url=http://bwm.trefcon.nl/index.php/cahiers/biogrondstoffen.html] download cahier biogrondstoffen[/url]


Meer Margien? [url=http://margiendestemuitdemarge.blogspot.nl/]Margien[/url]
Op twitter @MargienAaltje








Geen opmerkingen:

Een reactie posten