zaterdag 29 juni 2013

Cultuur, stilte en een bossie siepels


Er zijn van die momenten dat zelfs Margien helemaal stil valt.
Donderdagavond tijdens de raadsvergadering had Margien zo'n moment.
Of eigenlijk had Margien maar liefst twee momenten.

Het begon al direct toen Margien hoorde dat het bestuur van Scala er van af zag om 40.000 euro van de door de gemeente gegeven zak geld ten behoeve van een fatsoenlijk sociaal plan, niet te gebruiken voor de kosten van de reorganisatie. Als bij toverslag bleek Scala opeens zelf over voldoende vermogen te beschikken om die reorganisatie te betalen.
Vraag niet hoe het kan.
Helaas profiteert de gemeente Hoogeveen er niet van.
Want wezenlijk heeft Scala dus 40.000 euri van de hardwerkende Hoogevener teveel gekregen. 40.000 die we vermoedelijk nooit meer terug zullen zien ook al beweert wethouder Bargeman dat hij middels rapportages streng doch rechtvaardig de vinger aan de pols zal houden.
Dat komt dus helemaal goed.
Helaas kwam het hoe en wat verder niet meer aan de orde want door de, door de raad zelfgekozen regels, was het weer niet mogelijk om een diepgaande discussie over deze zaak aan te gaan. De discussie werd afgekapt toen het spannend werd. Tja.....

Het volgende stilval-moment kwam bij de bespreking van de startnotitie cultuurbeleid.
Eerst had onze cultuurminnende wethouder met veel bombarie aangekondigd dat het Podium gesloten moest worden. Helaas voor de wethouder bleek dat hij daarvoor binnen de raad gisteren geen enkel paar handen op elkaar kreeg. Probleem is dat het Podium dermate uniek in haar wezen, aanpak en doelgroep is dat ze in alle redelijkheid nergens anders ondergebracht kan worden. Dat was al zo toen het Podium indertijd werd opgericht en dat is nu nog veel meer zo. Gelukkig begrijpt ook de raad dat inmiddels.
Er zijn het afgelopen jaar weinig momenten geweest dat Margien het gevoel had dat de raad iets van een kritisch denkend vermogen had. Deze keer bleek dat vermogen er donderdag te zijn. Zelfs bij de PvdA en het CDA. Wonderen in barre tijden. Ze bestaan dus. Het kan!

Het lijkt erop dat de bibliotheek, u weet wel dat bedrijf dat eigenlijk alleen maar boeken hoeft uit te lenen en iets rondom literatuur moet doen maar dat zich in de praktijk bezighoudt met games, verhuur van dvd's, erfgoedactiviteiten, fablab en inburgeringscursussen, dat die bibliotheek die al die jaren nog geen cent heeft ingeleverd, nu ook eindelijk iets moet inleveren van haar riante 1,8 miljoen subsidie per jaar.
Kortom, alles kan weer. Er is hoop. Tijd voor visie en visionairs.

Want voor wie willen we in Hoogeveen een plek geven voor cultuur? Gaan we alleen maar focussen op jongeren? En ouderen dan? Zal er voor hen nog een plek zijn om op betaalbare wijze hun culturele talenten te ontwikkelen? Of houdt de culturele ontwikkeling op wanneer je 18 bent? Is er nog ergens plek voor een Mooi Wark met een Bossie siepels?
Willen we als gemeente ons geld uitgeven aan talentontwikkeling en vorming van jongeren en ouderen. Willen we de gemeente laagdrempelig in de buurthuizen laten bruisen door muziek en theatercursussen voor oud en jong of gaan we inzetten op passieve cultuurconsumptie voor de wat beter bemiddelde oudere?
Margien heeft goede hoop en mag graag dromen.

In solidariteit met het Podium roept Margien nu op tot een minuut stilte. Stilte om u voor te stellen hoe geweldig het kan zijn in Hoogeveen om na gedane arbeid alle grijsheid van je af te schudden door iets cultureels te doen. Muziek, theater, foto, film, schrijven, het maakt allemaal niet uit.
Ga nu op je stoel zitten.
Voel je voeten op de grond,
 je billen in de stoel,
 je rug,
 laat je schouders rustig hangen, 
adem in,
adem uit,
bedenk wat je het liefste doet op cultureel gebied. 
Voel hoe fijn het kan zijn, 
voel de glimlach op je gezicht. 
Alles kan.........






Geen opmerkingen:

Een reactie posten