donderdag 20 juni 2013

Ach, hoe heerlijk is dit alles!


Nu is Margien natuurlijk niet op de hoogte van alle ins en outs van het Scala-drama maar omdat Margien gewoon spreekt als, zeg maar, een soort van gemiddelde Hoogevener, heeft Margien wel een mening over Scala en het gesmijt met geld. Geld dat door de hard werkende Hoogevener is verdiend en dat door de veel minder hard werkende Hoogevener met het grootste gemak lijkt te worden uit gegeven.

Het is natuurlijk een rare boel: Scala is een bedrijf zoals alle bedrijven maar toch ook weer niet. Nee, omdat Scala een management en bestuur heeft dat er een grote puinhoop van heeft gemaakt, krijgt het bestuur een zak geld met 600.000 hele euri's mee om voor het personeel een nette afvloeiingsregeling te betalen.
Heel fijn, voor het personeel.
Wat minder voor de hardwerkende Hoogevener want zij mogen dit allemaal betalen.
Heel raar ook, deze actie.
Heel onliberaal, heel onsociaal en gewoon heel dom.

Onliberaal omdat we vinden dat ieder bedrijf zijn/haar eigen broek dient op te houden. Zoiets noemen we marktwerking. De god van de Marktwerking die wij in naam aanbidden maar wanneer het op cultuur aankomt, heeft zelfs de VVD de schijt aan marktwerking. Hoppa.... 600.000 in een diep gat. Een blanco check.
Natuurlijk, iedere Hoogevener heeft recht op een fatsoenlijk sociaal plan maar veruit de meesten krijgen dat niet. Flexibele schil, u weet wel.....
Maar goed, werk je in de culturele sector dan heb je blijkbaar meer rechten dan de gemiddelde Hoogevener. En dat is dan weer fijn.
Iedereen is gelijk maar in de Cultuur ben je een stuk minder gelijk dan in de fabriek.

Het is niet sociaal. Wil je als gemeente de vinger in de pap hebben dan moet je ook zorgen dat je die daadwerkelijk in de pap hebt.
Je geeft dan een falend bestuur niet, omdat je er graag vanaf wilt zijn, zomaar een zak met geld mee. Doe je dat wel dan moet je ook niet gaan klagen wanneer dezelfde falende Scala bestuurders er met een deel van de poet vandoor gaan.
Vertrouwen is goed, controle is beter. Socialisten horen zoiets te weten. Sterker nog, ze weten dat ook.
Kijk maar eens naar de geluiden op RegioHoogeveen over de wondere verrichtingen van www.matchcare.nl Iedere uitkeringsgerechtigde wordt door de Sociale Dienst gecheckt op fraudegevoeligheid. Alle privacygevoelige info moet op tafel ook al heeft het niks te maken met je kansen op werk. Heb je ooit als zelfstandige gewerkt, ben je gelijk al voor 40% fraudegevoelig. En als je heel erg integer bent, is dit natuurlijk altijd fijn om te horen. Van vertrouwen, komt vertrouwen toch? Het is nog een wonder dat niet alle bijstandsgerechtigden met een oormerk met daarop hun fraudescore naar buiten gestuurd worden. Overigens is maar 10% fraudeur maar wordt iedereen wel als zodanig behandeld. Stigma, stigma, stigma....

Welnu, onze socialisten staan erbij en kijken ernaar. Mensenrechten, fatsoen... hoppa, in de bilnaad ermee..
Vertrouwen is goed, controle is beter, toch?
Onze socialisten hebben echter heel andere normen voor de culturele sector. Echt, onbegrijpelijk.
Een ongekende ongelijkheid.

Grote vraag is natuurlijk: wie is hier de verantwoordelijke?
Het antwoord weten we al: niemand!
Iedereen gaat zijn/haar handen wassen in onschuld.
De wethouder schrijft een dreigende brief aan Scala en o, o.... wat zullen ze daar bang van worden. Sidderend ligt de heer Derks 's nachts in zijn bedje. Ondertussen wel een fijne catalogus van fijne auto's erbij. Want ja, hij heeft toch een fijn autootje bij elkaar gerommeld.
Is de gemeenteraad, de immer kritische en proactieve gemeenteraad schuldig?
Nee, natuurlijk niet!
Zij zijn slechts uit gegaan van vertrouwen. Vertrouwen in de wethouder, die altijd het beste met ons voorheeft en alles altijd het beste weet, en vertrouwen in Scala.
Margien prijst de dag dat de gemeenteraad eens wakker wordt en beseft dat niets en niemand tegenwoordig meer te vertrouwen valt.
Zodra het om geld gaat, wordt het beest in de meeste mensen wakker en is het gegraai niet van de lucht.
Geef iemand 6 ton en hij gaat er met 40.000 vandoor. Zo gaat dat, tegenwoordig.
Wie dat niet weet is gewoon dom. Oerstom.
Ach, hoe heerlijk is dit alles!


RegioHoogeveen 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten