vrijdag 18 april 2014

PvdA: bevrijd van de ketenen der ambtenarij?



Vreugde alom gisteravond. Tenminste, nou ja, niet helemaal alom natuurlijk.
Vreugde alom bij de partijen die in het college mogen zitten: het CDA, GemeenteBelangen en de ChristenUnie.
Het gaat een hele klus worden de komende 4 jaar.
Grote veranderingen moeten doorgevoerd worden op het gebied van de Jeugdzorg, de Participatiewet en de WMO.
In theorie zouden deze veranderingen positieve zaken teweeg kunnen brengen. Of dat ook in de praktijk het geval zal zijn, is natuurlijk nog maar de vraag.
Eén ding is echter wel zeker: er zullen slachtoffers vallen. Mensen die het al moeilijk hebben, zullen in de knel komen. Deze mensen moeten erop kunnen vertrouwen dat menselijkheid de maat zal blijven in de zorgverlening en bij de toepassing van de Participatiewet.
Mensen moeten er van uit kunnen gaan dat onze gemeente niet voor een dubbeltje op de eerste rang wil gaan zitten maar dat ze volop inzet op kwalitatief hoogwaardige zorg en hoogwaardige en menswaardige begeleiding naar werk.
Uitgangspunt zou moeten zijn dat de gemeente niet hoeft te verdienen aan jongeren in de knel, aan mensen die thuiszorg nodig hebben en aan de armen onder ons.
Het geld wat bedoelt is voor de doelgroepen moet zoveel mogelijk ook terecht komen bij die doelgroepen.
Mooie wegen aanleggen met geld wat voor de zwakkeren onder ons bedoeld is, is onsmakelijk.
Een uitdaging dus.
Maar bovenal een principiële keuze.

Je zou zeggen dat het met de principes in de huidige coalitie wel goed zit: het CDA, met haar trouwe volger GemeenteBelangen en dan ook nog de CU. Als daarmee goede zorg voor de zwakkeren in ons midden niet gewaarborgd is, waarmee dan wel?

Nu de PvdA en de SP samen in de oppositiebanken zit, kan het nog wel eens een boeiende tijd worden. Gaan zij eindelijk ervoor zorgen dat Hoogeveen beter gaat worden? Socialer? Omdat het om mensen gaat?

De PvdA zal fors aan de bak moeten om bij de volgende verkiezingen niet volledig uit beeld te verdwijnen. 4 jaar lang heeft Hoogeveen nauwelijks iets mogen zien van het sociale gelaat van de PvdA. Volgens Hendrikus Loof komt dat omdat dat wat wethouder Klaas Smid heeft gepresteerd op sociaal gebied geen pers kreeg. http://hoogeveen.pvda.nl/2014/03/25/forse-dreun/ De Hoogeveensche Courant schijnt zwaar verblind te zijn door de immer vrolijk communicerende wethouder Hiemstra. Een trieste zaak natuurlijk. Heel jammer dat de PvdA met al haar kopstukken maar zelden op het idee is gekomen ook eens een fris en fruitig communicerend gezicht te laten zien.
Kansen had de PvdA genoeg. Ze had kunnen reageren op het programma Kanniewaarzijn, ze had kunnen reageren op het verhaal van de mevrouw die haar medicijnen niet vergoed kreeg door de sociale dienst. Maar bovenal had de PvdA kunnen en moeten reageren op de alsmaar aanzwellende geluiden over een niet geheel correct functionerende sociale dienst.
De PvdA zweeg. En dat niet alleen: Klaas Smid kwam naar buiten met woedende reacties.

Waar in het bedrijfsleven een klacht een gratis advies is, hebben het CDA en de PvdA en GemeenteBelangen en VVD niks anders gedaan dan met alle kracht het deksel op de sociale beerput zo stevig mogelijk dicht te drukken. Het rapport van de SP werd omgeven door een cordon sanitaire. Doodgezwegen. Belachelijk gemaakt. Nergens ook maar een spoor van erkenning of herkenning.
Helaas leidt negeren  zelden tot een oplossing. Het veroorzaakt alleen maar meer woede.
Al helemaal omdat nergens een bewijs is geleverd dat mensen WEL tevreden zijn over het reilen en zeilen van de sociale dienst. Zelfs dat is uit laksheid nooit gecommuniceerd.

Eindelijk is de PvdA eindelijk bevrijd van het pluche, eindelijk niet meer gehinderd door ambtenaren, die de echte bestuurders zijn in Hoogeveen, eindelijk mag de PvdA weer uit haar sociale kast komen. Het worden mooie tijden.

Ze worden al helemaal mooi omdat ene Henk Udding schaamteloos zijn ervaringen als dwangarbeider eerste klas bij !Pet op www.regiohoogeveen.nl met ons allemaal deelt.
In de kenniseconomie die Nederland wil zijn, is het mogelijk mensen te dwingen ongeschoold werk te doen ook al hebben ze een hoger MBO-niveau, HBO of universitair niveau. Dit terwijl er meer dan genoeg ongeschoolden zijn. Mensen die staan te springen om werk dat bij hen past en dat nu niet krijgen omdat een zangpedagoog gedwongen zijn werk inpikt. Helaas zijn er in Hoogeveen nauwelijks passende reintegratieplekken voor mensen met een hogere opleiding. Kijk, dat is dan weer een heel ander probleem en daar mogen we ook wel eens naar kijken. Of is het de bedoeling alle HBO-ers en Universitair geschoolden als zombies door het leven te laten gaan?

Een nog veel groter probleem is natuurlijk dat er bedrijven zijn die aan dit soort dwangarbeid mee willen doen. Arbeid die de kans op een baan niet vergroot. !Pet zal niet de enige zijn die meewerkt aan de grillen van de Sociale Dienst.
Nu de PvdA, bevrijd van de ketenen van de ambtenarij, weer sociaal gaat worden, verwachten we hier mooie kritische vragen over. Samen met de SP. Het kan verkeren.

En de VVD? Die partij die zich altijd warm maakt voor de kenniseconomie? Van haar verwacht Margien dat ze samen met D66 een einde gaat maken aan de verspilling van talenten door hooggeschoolden ongeschoold werk te laten doen.

Ter bemoediging van alle dwangarbeiders in Hoogeveen mag Margien graag verwijzen maar het lied van Labi Siffre: Something inside so strong.

The higher you build your barriers, the taller I become
The farther you take my rights away, the faster I will run
You can deny me, you can decide to turn your face away
No matter 'cause theres
Something inside so strong
I know that I can make it
Though youre doin' me wrong, so wrong
You thought that my pride was gone, oh no
Theres something inside so strong
Something inside so strong

The more you refuse to hear my voice, the louder I will sing
You hide behind walls of Jericho, your lies will come tumbling
Deny my place and time, you squander wealth that's mine
My light will shine so brightly it will blind you
Because theres
Something inside so strong
I know that I can make it
Though youre doin' me wrong, so wrong
You thought that my pride was gone, oh no
Theres something inside so strong
Something inside so strong

Brothers and sisters, when they insist were just not good enough
Well, we know better, just look 'em in the eyes and say
"Were gonna do it anyway, were gonna do it anyway
Were gonna do it anyway"
Something inside so strong
I know that I can make it
Though youre doin' me wrong, so wrong
You thought that my pride was gone, oh no
Theres something inside so strong
Theres something inside so strong
There's something inside so strong
Something inside so strong
I know that I can make it
Though youre doing me wrong, so wrong
...