zondag 13 juli 2014

Balans: grootgraaiers versus stumpers



Twee groepen mensen kregen deze week de schok van hun leven: een aantal grootgraaiers omdat hun inkomen bekend werd in het Dagblad van het Noorden en (zieke) alleenstaande bijstandsouders.

Beginnen we met de grootgraaiers. We hebben het hier over mensen die extreem veel verdienen. Ze verdienen dat geld niet door bedrijven op poten te zetten waar fijne producten gemaakt worden, door innovatief of creatief te zijn. Nee, ze verdienen geld zonder enig financieel risico te lopen want ze werken in een sector die betaald wordt vanuit publiek geld. Geld dat wordt opgebracht door de belastingbetaler.  U weet wel, die belastingbetaler met een gemiddeld inkomen van €31.340.
 
Hoewel we misschien altijd hebben gedacht dat hier geen grootgraaiers zijn, blijken ze ook  in Drenthe en zelfs in Hoogeveen te zijn. In het DvhN stond het volgende overzicht:


De huidige norm voor een topinkomen ligt rond de 187.000 euro, de nieuwe rond 144.000 euro.
Een bedrijf wat in Hoogeveen goede zaken doet is Promens Care. De baas mag in zijn handjes knijpen met een salaris van 196.000 euro.
Andere graaiers in Hoogeveen zijn:
GGZ Drenthe , Erik van der Haar, 244.000
Leveste, Guus Bruins, 205.000
De Zorgzaak, Ruud Slot, 181.000
Van Boeijen, Pieter de Kroon, 167.000
Noorderboog, Lidy Hartemink, 166.000
Yorneo, Peter Stam, 165.000
Icare, Bert Hogeboom, 161.000
Accare, Peter Dijkshoorn, 158.000
De Trans, Hans van Scheijen, 148.000

En dan, als slagroom op de taart nog de topverdiener van de grootste zorgverzekeraar in Drenthe, Achmea. Norbert Hoogers, de baas van dit bedrijf komt jaarlijks met een slordige 298.000 thuis. Bijna twee keer de nieuwe norm.

Nu gunt Margien ieder het zijne, zo lang er maar hard en eerlijk voor gewerkt wordt. Het wordt alleen anders wanneer het geld betreft wat door de hardwerkende Nederlander moet worden opgebracht. Geld waar we zuinig mee moeten om gaan. Van een salaris van 144.000 kan een mens zich prima redden, er twee huizen van op na houden en een boot en wat al niet meer. Alles wat iemand daarboven verdient, is niet meer dan extreme zelfverrijking ten koste van....
Ten koste van de hardwerkende Nederlander.
U weet wel, die Nederlander die ieder jaar weer meer kwijt is aan zorg, energie, huur etc.
Maar in het bijzonder gaat het ten koste van de zwaksten in onze samenleving.
De mensen die aan de kant gezet worden en geen kant op kunnen.
Ik noem ze hier stumpers.
Niet omdat het stumpers zijn maar omdat ze door onze onverschillige samenleving tot stumper gemaakt worden.
Een samenleving die inmiddels als een van de weinigen in Europa de verzorgingsstaat afbreekt omdat we hier nog maar 1 god dienen, de afgod van de Marktwerking. Een verzorgingsstaat heeft tegenwoordig iets immoreels. Of dat zo is, is maar de vraag.

Maar goed, deze stumpers kregen de afgelopen week twee brieven binnen waarvan ze vermoedelijk nog niet eens de gevolgen kunnen overzien. Het enige wat zeker is, is dat mensen die nu al structureel te weinig inkomen hebben, straks nog meer te weinig hebben.

In de eerste plaats gaat het om alleenstaande ouders in de bijstand. Zij hebben volgens het Nibud maandelijks 50€ tekort om goed rond te kunnen komen. Een gezin met 3 kinderen heeft zelfs 150€ tekort. Nibud

Dit probleem wordt straks alleen maar groter.
Onze regering heeft namelijk besloten dat alle bijstandsouders moeten gaan werken, gewoon omdat het kan. Niet dat er werk is, maar daar gaat het niet om. Alleenstaande bijstandsouders worden naar werk gejaagd wat er niet is en naar bazen die hen niet willen hebben. Ruim de helft van de mensen in de bijstand hebben namelijk een grote afstand tot de arbeidsmarkt. De oorzaak daarvan is niet dat ze niet willen werken maar er speelt van alles: meestal ziekte, handicap, of een zware zorgtaak of een leeftijd waarvan werkgevers zeggen.... ehm, nee. Dat soort oorzaken.

Deze alleenstaande ouders die dus meestal wel willen maar niet kunnen werken kregen afgelopen week de volgende brief waarin staat: U mag het komend jaar uw kinderen bij ons inleveren want u bent straks niet meer een alleenstaande ouder maar u wordt beschouwt als alleenstaand. Goed, er komt iets van compensatie maar die compensatie zal nooit de achteruitgang teniet doen. Het gaat tenslotte om een bezuinigingsdoelstelling.






Al met al komen alleenstaande bijstandsouders nog meer in de problemen dan nu al.
Hoe ze dat gaan oplossen?

Een goedkoper huurhuis vinden, is er niet. Verhuizen kost veel geld. De verwarming lager dan 17 graden hebben ze nu al. Naar de Aldi gaan ze nu al. Ze kunnen geen kant op. Maar gelukkig komt er volgend jaar ook nog een huurverhoging aan van 40 euro en gelukkig hebben zieke mensen, die dus ook vaak in de rioolput van de bijstand zitten, ook nog de volgende brief omdat de regering meent teveel geld kwijt te zijn aan compensatie van ziektekosten en eigen risico. De gemeentes gaan straks zorgen dat mensen gecompenseerd worden voor ziektekosten maar dit gaat betekenen dat mensen die nu al aan de onderkant van de samenleving zitten nog verder de diepte in worden geduwd. Ziek zijn is tenslotte een keuze.






Grote vraag is natuurlijk wat de gemeente nu gaat doen.
Wil de gemeente nog wel een collectieve zorgverzekering afsluiten met Achmea? Het is niet echt een fatsoenlijk bedrijf te noemen.

Was de gemeenteraad een held, dan zou ze geen diensten meer afnemen van de bovengenoemde bedrijven. Gemeentes zijn er niet om tweede huisjes op Ibiza te sponsoren.

Verder zou de gemeenteraad zich moeten beraden op hoe ze de schade voor (zieke) alleenstaande ouders tot het minimum gaat beperken. Natuurlijk, een weg naar vast werk verdient altijd de voorkeur maar realisme verdient zeker een plek.
Repressie van een groep die niets heeft en niets kan, volledig klem zit, leidt tot rampen.
Een gezin dat het huis wordt uitgezet omdat de huur niet meer betaald kan worden, kost de samenleving handen vol geld.
Schuldhulpverlening dito.
Kinderen die opgroeien in armoedige omstandigheden zullen weten wat ze moeten doen:
Een egoistische grootgraaier worden.

Moeten we dat willen?