vrijdag 27 juni 2014

Noorder Zon

 
De heer Udding, vaste commentator op RegioHoogeveen en vurig pleitbezorger van een nette en goed functionerende sociale dienst, heeft het ook deze keer weer niet echt met diezelfde dienst getroffen, of juist wel, het is maar net hoe we dat moeten bezien, nietwaar?

De beste man heeft een uitkering en wil op vakantie. Hij vraagt dit zoals het hoort, een maand van tevoren, digitaal aan compleet met DIGID en alle andere spannende toeters en bellen.
Nu is het invullen van het formulier niet zo'n probleem maar de heer Udding, voorvechter van menselijke vrijheden, struikelt over de vraag: Met wie gaat u op vakantie?

Tja..... met wie?
Braaf als de heer Udding is, vult hij netjes in: partner.
Maar toen wilde het formulier ook nog weten wie die partner dan zoal was....
Tja..... hoe onzinnig is die vraag?
Sinds wanneer weet onze nationale Big Brother, de Gemeentelijke Basis Administratie, niet meer wie de partner is van wie?
Waarom moeten mensen met een uitkering dit soort ridicule vragen beantwoorden?
Leven we in het stenen tijdperk of is dit een soort truc om te checken of brave 50 plussers niet stiekem ergens anders een partner hebben opgeduikeld?
En wat zou er gebeuren wanneer de heer Udding zou invullen: mevrouw Jansen?
Of, erger nog: meneer Jansen?
Mag meneer Udding dan opeens niet meer op vakantie?
Wordt zijn uitkering dan gekort?

Wat is dit voor absurditeit?
Hoe zit dat nou met de privacy van deze eerbiedwaardige burger?
Waarom mag de gemiddelde Nederlandse burger op vakantie met welke partner dan ook en moet je dat, wanneer je een uitkering hebt, opeens opgeven aan een instantie die alles  toch al weet?
Wat is dat doel daarvan?
Controle om te controleren?
Hoeveel kost al die controle wel niet en hoeveel levert het op?

En wie gaat controleren of de heer Udding inderdaad met zijn eigen partner op het strand van Ameland ligt en niet met mevrouw Noorder Zon, of, erger nog: meneer Grote Broer?




zaterdag 7 juni 2014

Schuivende panelen


Margien zit de laatste tijd wel wat aan de bomenknuffelarij want er gebeurt in politiek Hoogeveen zoveel dat je wel aan het aarden kunt blijven.
Wat er is aan de hand?

Bijna iedereen vond het een wonder dat de PvdA in één kabinet kon samenwerken met de VVD maar hier in Hoogeveen kan het nog erger. Of nou ja, erger.... het is maar hoe je het bekijkt.
Voor de verkiezingen kwam de SP kwam met een rapport over de sociale dienst. Dat rapport is volledig genegeerd. Afgedaan als pure onzin. Een cordon sanitaire van ijselijk zwijgen werd om de SP heen gelegd.

Hoe anders is het nu! De VVD is blijkbaar zo geschrokken van het verlies aan stemmen dat ze nu opeens ook vragen gaat stellen over de sociale dienst. Sterker nog: ze wil een klanttevredenheidsonderzoek!
Nou vraag ik u af : waar in dit land maak je zoiets nog mee? Opeens hebben ze het over klanten in plaats van fraudeurs, over tevredenheid in plaats van sancties.
Het kan verkeren, nietwaar?

Maar als de VVD opeens sociaal wordt.... dan denk ik: heb ik iets gemist? Heb ik jarenlang onder een hunebed vertoefd? Is dit echt? Is dit een goedkope stunt? Hebben ze stemmen nodig? Heeft de complete VVD zitten blowen tot alle hersencelletjes verdwenen zijn en ze als totale partij hun riante woonhuizen dreigen te worden uitgezet? Ik bedoel maar, dat soort gedachtes.
Het rare is dus dat de VVD nu opeens zegt dat het college van nu geen helder beeld heeft van de kwaliteit van de dienstverlening van de sociale dienst.....
Jaaaa.... toen hun wethouder nog op het pluche zat was er niks aan het handje, maar nu...
Zitten er nog lijken in de kast?
De tijd zal het leren. Tot zover mirakel 1

Nu mirakel 2
Ondertussen is de lijsttrekker van de SP bezig met het oprichten van een school voor VVD-stemmers en de rest van de gegoede burgerij... u hoort me goed, een particuliere school met een fijn prijskaartje. Speciaal voor de nerderige hoogbegaafden waarmee de VVD zo goed gevuld is. Excellentie is hun middle name. Het zal toch niet allemaal iets met elkaar te maken hebben he? Bianca haar schooltje en Strolenberg zijn sociale dienst? En, speelt Bianca ook onder 1 hoedje met D66? Onze onderwijspartij bij uitstek. DE partij die onderwijs voor armere studenten bijna onbetaalbaar wil maken?
Niks is meer zeker hier.
Margien raakt compleet van de leg hiervan. Op welk kompas moet ze nu nog varen? Links wordt rechts, rechts wordt.... vaag en wat worden de middenpartijen?

Het barst in Hoogeveen van de schuivende panelen en ergens tussen die panelen zie ik het hoofd van Inge Oosting. Heel gevaarlijk. Durft Inge eindelijk haar licht over de sociale dienst te laten schijnen nu Klaas Smid, dankzij zijn onnoembare talenten als wethouder, de vlucht heeft genomen naar de gemeente Ommen? Of wordt de PvdA helemaal vermorzeld tussen de panelen?
Ik weet het niet.
Voorlopig kijkt Inge wel wat panisch uit de ogen.
Ennuh wat doet Anno Wietse Hiemstra daar bij die panelen?