zaterdag 29 juni 2013

Cultuur, stilte en een bossie siepels


Er zijn van die momenten dat zelfs Margien helemaal stil valt.
Donderdagavond tijdens de raadsvergadering had Margien zo'n moment.
Of eigenlijk had Margien maar liefst twee momenten.

Het begon al direct toen Margien hoorde dat het bestuur van Scala er van af zag om 40.000 euro van de door de gemeente gegeven zak geld ten behoeve van een fatsoenlijk sociaal plan, niet te gebruiken voor de kosten van de reorganisatie. Als bij toverslag bleek Scala opeens zelf over voldoende vermogen te beschikken om die reorganisatie te betalen.
Vraag niet hoe het kan.
Helaas profiteert de gemeente Hoogeveen er niet van.
Want wezenlijk heeft Scala dus 40.000 euri van de hardwerkende Hoogevener teveel gekregen. 40.000 die we vermoedelijk nooit meer terug zullen zien ook al beweert wethouder Bargeman dat hij middels rapportages streng doch rechtvaardig de vinger aan de pols zal houden.
Dat komt dus helemaal goed.
Helaas kwam het hoe en wat verder niet meer aan de orde want door de, door de raad zelfgekozen regels, was het weer niet mogelijk om een diepgaande discussie over deze zaak aan te gaan. De discussie werd afgekapt toen het spannend werd. Tja.....

Het volgende stilval-moment kwam bij de bespreking van de startnotitie cultuurbeleid.
Eerst had onze cultuurminnende wethouder met veel bombarie aangekondigd dat het Podium gesloten moest worden. Helaas voor de wethouder bleek dat hij daarvoor binnen de raad gisteren geen enkel paar handen op elkaar kreeg. Probleem is dat het Podium dermate uniek in haar wezen, aanpak en doelgroep is dat ze in alle redelijkheid nergens anders ondergebracht kan worden. Dat was al zo toen het Podium indertijd werd opgericht en dat is nu nog veel meer zo. Gelukkig begrijpt ook de raad dat inmiddels.
Er zijn het afgelopen jaar weinig momenten geweest dat Margien het gevoel had dat de raad iets van een kritisch denkend vermogen had. Deze keer bleek dat vermogen er donderdag te zijn. Zelfs bij de PvdA en het CDA. Wonderen in barre tijden. Ze bestaan dus. Het kan!

Het lijkt erop dat de bibliotheek, u weet wel dat bedrijf dat eigenlijk alleen maar boeken hoeft uit te lenen en iets rondom literatuur moet doen maar dat zich in de praktijk bezighoudt met games, verhuur van dvd's, erfgoedactiviteiten, fablab en inburgeringscursussen, dat die bibliotheek die al die jaren nog geen cent heeft ingeleverd, nu ook eindelijk iets moet inleveren van haar riante 1,8 miljoen subsidie per jaar.
Kortom, alles kan weer. Er is hoop. Tijd voor visie en visionairs.

Want voor wie willen we in Hoogeveen een plek geven voor cultuur? Gaan we alleen maar focussen op jongeren? En ouderen dan? Zal er voor hen nog een plek zijn om op betaalbare wijze hun culturele talenten te ontwikkelen? Of houdt de culturele ontwikkeling op wanneer je 18 bent? Is er nog ergens plek voor een Mooi Wark met een Bossie siepels?
Willen we als gemeente ons geld uitgeven aan talentontwikkeling en vorming van jongeren en ouderen. Willen we de gemeente laagdrempelig in de buurthuizen laten bruisen door muziek en theatercursussen voor oud en jong of gaan we inzetten op passieve cultuurconsumptie voor de wat beter bemiddelde oudere?
Margien heeft goede hoop en mag graag dromen.

In solidariteit met het Podium roept Margien nu op tot een minuut stilte. Stilte om u voor te stellen hoe geweldig het kan zijn in Hoogeveen om na gedane arbeid alle grijsheid van je af te schudden door iets cultureels te doen. Muziek, theater, foto, film, schrijven, het maakt allemaal niet uit.
Ga nu op je stoel zitten.
Voel je voeten op de grond,
 je billen in de stoel,
 je rug,
 laat je schouders rustig hangen, 
adem in,
adem uit,
bedenk wat je het liefste doet op cultureel gebied. 
Voel hoe fijn het kan zijn, 
voel de glimlach op je gezicht. 
Alles kan.........






donderdag 20 juni 2013

Ach, hoe heerlijk is dit alles!


Nu is Margien natuurlijk niet op de hoogte van alle ins en outs van het Scala-drama maar omdat Margien gewoon spreekt als, zeg maar, een soort van gemiddelde Hoogevener, heeft Margien wel een mening over Scala en het gesmijt met geld. Geld dat door de hard werkende Hoogevener is verdiend en dat door de veel minder hard werkende Hoogevener met het grootste gemak lijkt te worden uit gegeven.

Het is natuurlijk een rare boel: Scala is een bedrijf zoals alle bedrijven maar toch ook weer niet. Nee, omdat Scala een management en bestuur heeft dat er een grote puinhoop van heeft gemaakt, krijgt het bestuur een zak geld met 600.000 hele euri's mee om voor het personeel een nette afvloeiingsregeling te betalen.
Heel fijn, voor het personeel.
Wat minder voor de hardwerkende Hoogevener want zij mogen dit allemaal betalen.
Heel raar ook, deze actie.
Heel onliberaal, heel onsociaal en gewoon heel dom.

Onliberaal omdat we vinden dat ieder bedrijf zijn/haar eigen broek dient op te houden. Zoiets noemen we marktwerking. De god van de Marktwerking die wij in naam aanbidden maar wanneer het op cultuur aankomt, heeft zelfs de VVD de schijt aan marktwerking. Hoppa.... 600.000 in een diep gat. Een blanco check.
Natuurlijk, iedere Hoogevener heeft recht op een fatsoenlijk sociaal plan maar veruit de meesten krijgen dat niet. Flexibele schil, u weet wel.....
Maar goed, werk je in de culturele sector dan heb je blijkbaar meer rechten dan de gemiddelde Hoogevener. En dat is dan weer fijn.
Iedereen is gelijk maar in de Cultuur ben je een stuk minder gelijk dan in de fabriek.

Het is niet sociaal. Wil je als gemeente de vinger in de pap hebben dan moet je ook zorgen dat je die daadwerkelijk in de pap hebt.
Je geeft dan een falend bestuur niet, omdat je er graag vanaf wilt zijn, zomaar een zak met geld mee. Doe je dat wel dan moet je ook niet gaan klagen wanneer dezelfde falende Scala bestuurders er met een deel van de poet vandoor gaan.
Vertrouwen is goed, controle is beter. Socialisten horen zoiets te weten. Sterker nog, ze weten dat ook.
Kijk maar eens naar de geluiden op RegioHoogeveen over de wondere verrichtingen van www.matchcare.nl Iedere uitkeringsgerechtigde wordt door de Sociale Dienst gecheckt op fraudegevoeligheid. Alle privacygevoelige info moet op tafel ook al heeft het niks te maken met je kansen op werk. Heb je ooit als zelfstandige gewerkt, ben je gelijk al voor 40% fraudegevoelig. En als je heel erg integer bent, is dit natuurlijk altijd fijn om te horen. Van vertrouwen, komt vertrouwen toch? Het is nog een wonder dat niet alle bijstandsgerechtigden met een oormerk met daarop hun fraudescore naar buiten gestuurd worden. Overigens is maar 10% fraudeur maar wordt iedereen wel als zodanig behandeld. Stigma, stigma, stigma....

Welnu, onze socialisten staan erbij en kijken ernaar. Mensenrechten, fatsoen... hoppa, in de bilnaad ermee..
Vertrouwen is goed, controle is beter, toch?
Onze socialisten hebben echter heel andere normen voor de culturele sector. Echt, onbegrijpelijk.
Een ongekende ongelijkheid.

Grote vraag is natuurlijk: wie is hier de verantwoordelijke?
Het antwoord weten we al: niemand!
Iedereen gaat zijn/haar handen wassen in onschuld.
De wethouder schrijft een dreigende brief aan Scala en o, o.... wat zullen ze daar bang van worden. Sidderend ligt de heer Derks 's nachts in zijn bedje. Ondertussen wel een fijne catalogus van fijne auto's erbij. Want ja, hij heeft toch een fijn autootje bij elkaar gerommeld.
Is de gemeenteraad, de immer kritische en proactieve gemeenteraad schuldig?
Nee, natuurlijk niet!
Zij zijn slechts uit gegaan van vertrouwen. Vertrouwen in de wethouder, die altijd het beste met ons voorheeft en alles altijd het beste weet, en vertrouwen in Scala.
Margien prijst de dag dat de gemeenteraad eens wakker wordt en beseft dat niets en niemand tegenwoordig meer te vertrouwen valt.
Zodra het om geld gaat, wordt het beest in de meeste mensen wakker en is het gegraai niet van de lucht.
Geef iemand 6 ton en hij gaat er met 40.000 vandoor. Zo gaat dat, tegenwoordig.
Wie dat niet weet is gewoon dom. Oerstom.
Ach, hoe heerlijk is dit alles!


RegioHoogeveen 

zaterdag 1 juni 2013

Beste Gerard

Beste Gerard,
optimistje tot in je kistje,

Je bent me er ook eentje. Krijg je je gelijk niet in de gemeenteraad, omdat wij gewoon altijd met meer zijn dan jij, dan probeer je je gelijk altijd te krijgen via de pers. Via dat linkse journaille. Nou gefeliciteerd hoor, popiejopie.
GroenLinks kan nog zo in de pers brullen dat wij als gemeenteraad ons werk niet goed doen, je zult nooit iets bereiken. Zoiets heet democratie. De macht van het getal. Kwantiteit in plaats van kwaliteit.  Jij, de SP, D66 en Transparant Hoogeveen kunnen met nog zulke goed onderbouwde voorstellen komen maar veel meer dan een enkele reis afvalemmer zullen ze nooit bereiken. Gewoon omdat het kan.

Punt is namelijk dat de gemeenteraad geen bedrijf is. Heb je bij een bedrijf een probleem dan ga je samen om tafel zitten, zet je alle scenario's en opties op een rij en uiteindelijk kies je al pratende en denkende voor de best mogelijke strategie. Zo overleven bedrijven.

Binnen de gemeente hoeft dat niet. De gemeente overleeft namelijk toch wel. Hebben we binnen de gemeente een probleem dan kijken alle partijen er afzonderlijk naar. Alle partijen verkondigen hun visie. Er mogen nog een paar vragen over worden gesteld tijdens de raadsvergadering maar door de tijdsdruk kan het niet tot wezenlijke discussies komen.  Nou, jammer dan. Op deze manier houden we het zakelijk en hoeven we onze tijd niet te verprutsen aan vage ideeën over mensbeeld, maatschappijbeeld, visies over arbeid, zorg, duurzaamheid, rentmeesterschap en al die andere blabla. We zijn doeners, geen denkers. Voor het denken hebben we mensen ingehuurd, ambtenaren. Mensen die uitstekend berekend zijn op hun taak.

Communicatie, beste Gerard, daar doen wij niet aan in de raad. Communicatie is, zeg maar, niet ons ding. We zitten alleen in de gemeenteraad om onze mening te uiten. Niet om naar anderen te luisteren en hun argumenten mee te laten wegen. Nee, eén keer een mening, blijft een mening. Een keer een visie, blijft een visie. En zo hoor het. Dit is de wet, de weg en de waarheid.
Dat wij daarmee volgens jou en die linkse rakkers van de Rekenkamer, niet zo effectief zijn.... tja, wat moeten we daarmee?
Kijk eens naar alles wat we in Hoogeveen hebben bereikt, wees daar blij mee.
Zonder alle miljoenen die we de afgelopen tijd in het rood zijn gekomen hadden we toch nooit een geweldige weg langs het vliegveld gehad? Nooit een pracht van een dynamische infrastructuur? Nooit spannende stippen aan de horizon?
Nee, het heeft wat gekost maar dankzij ons is Hoogeveen opgegaan in de vaart der natiën. Of niet dan?

Trouwens, democratie betekent heel simpel dat je 1 keer in de vier jaar verkiezingen hebt, dat er een college wordt gevormd en dat we aan dat college in alle vertrouwen de opdracht geven het beste te doen voor Hoogeveen. Wees eerlijk, ze doen het perfect. Ze spetteren van de competentie. Er is werkelijk geen enkele motie tegen hen geweest die het heeft gehaald en hoe zou dat nou komen? Juist. Wij staan als 1 blok achter onze wethouders. Hun wensen zijn ons een bevel. En zie, zo is het goed, zeer goed.
En waag het niet om ons af te schilderen als een stel schapen dat als een groep kadavers overal maar mee instemt. Het is onterecht, zeer onterecht en getuigt van pure minachting voor de democratie.

Beste Gerard, gooi je paarlen niet langer op de rotsige bodem. Als jij en die andere criticasters nou eens fijn gingen fietsen, wandelen, zonnepaneeltjes gingen aanleggen en filosofische boeken gingen lezen? Het is maar een idee hoor. Maar zonder jullie is de Hoogeveense samenleving een stuk beter af en het geeft ook veel rust.

Gerard, wij heffen het glas, wij doen een plas en alles blijft zoals het was.
En zie, het is goed, zeer goed.