zaterdag 19 januari 2013

De sprakeloze burger: monddood


Margien heeft weer eens een prachtige bezuinigingspost gevonden: de Ombudscommissie.
Hoppa, opheffen die hap. Het is een volkomen onzinnige instelling.
Niet omdat een Ombudscommissie van nature onzinnig is maar omdat B&W niets wenst te doen met onwelgevallig advies van die commissie, of eigenlijk dan toch weer wel, misschien, ooit, als we geluk hebben dan dus...

Als burger is de gemeente er voor jou. Je wordt niet voor niets cliënt genoemd. Natuurlijk, regels staan centraal maar er moet altijd maatwerk geleverd worden.
Dit geldt niet alleen voor 'gewone' burgers maar met name juist voor burgers die opgevangen moeten worden in het vangnet dat gevormd wordt door de WMO en de Wet Werken naar Vermogen, ook wel de bijstand genoemd. Alle mensen die bij de gemeente aankloppen voor een van deze regelingen zijn kwetsbaar. De ene meer dan de andere, maar alle gevallen moeten met zorg behandeld worden. Vooral ook omdat arme en zieke mensen meer gevoelig zijn voor stress en daardoor veel vaker ziek raken dan rijkere mensen. Rijkere mensen kunnen op vakantie, er een paar dagen tussen uit, naar het theater of de bioscoop maar een armere heeft geen ontsnappingsmogelijkheid en blijft zo gevangen in zijn/haar eigen stress. En die stress is een tijdbom.
Armere mensen gaan dan ook een stuk vaker en eerder dood aan kanker of hartklachten.

Natuurlijk, op het Werkplein proberen ze er zo goed en zo kwaad te zijn voor de burger en vaak gaat dat goed, soms gaat dat fout. Gaat het fout dan dien je een klacht in. Vervolgens bekijken leidinggevenden die klacht en wordt de zaak al dan niet naar tevredenheid opgelost. Ben je het niet eens met de geboden oplossing dan kun je een klacht indienen bij een onafhankelijke Ombudscommissie.
Zoiets doe je niet voor de lol maar omdat er echt iets is fout is gegaan. De Ombudscommissie hoort de zaak van beide kanten aan en geeft dan haar advies. Het advies van de Ombudscommissie is dus altijd goed onderbouwd en als er iemand niet gespaard wordt is er een goede reden voor.

Nu heeft echter de commissie een uitermate kritisch geluid laten horen over het functioneren van een werknemer van het Werkplein. Oeps.... dat hadden ze niet moeten doen. Werknemers van het Werkplein hebben namelijk een bijna goddelijke status. Ze zijn, in de ogen van B&W praktisch onfeilbaar.
B&W heeft dan ook besloten niets met de uitslag van de Ombudscommissie te doen. Sterker nog: ze schoffelt de commissie volledig onderuit. Ze zegt dat ze het niet eens is met de conclusie van de Ombudscommissie dat een medewerker van Het Werkplein beroepsmatig tekort is geschoten. Zoiets zou ik ook zeggen wanneer ik mijn eigen vlees keurde. Stel je voor dat je toegeeft dat je werknemer de fout in is gegaan. Dan moet je daaraan natuurlijk wel consequenties verbinden en dat willen we niet, toch?

Het enige wat B&W dan nog wel wil met het ombudsadvies is dat er meer maatwerk zal worden gegeven en er meer gelet zal worden op de relatie jobcoach/cliënt.
Heel mooi allemaal.
Maar B&W laat de burger die terecht een klacht heeft ingediend de prut in zakken en steekt bij wijze van spreken mooi de middelvinger naar de burger op.

Het lijkt me dan ook prima dat de Ombudscommissie per direct kan worden opgeheven en de burger weer dat wordt wat de overheid zo graag ziet: sprakeloos en monddood.





maandag 7 januari 2013

Forum Hoogevenum


De hemel is natuurlijk prachtig.
Ik bedoel dan het zwerk, de sterrenhemel.
Hij ziet er vanuit China anders uit dan vanuit Nederland of Finland. Maar dat maakt allemaal niks uit. Leg alle plaatjes vanuit China, Finland en Nederland bij elkaar en je hebt een aardig beeld van hoe de sterrenhemel eruit ziet.

En zo is dat ook met de waarheid of met problemen.
Iedereen heeft er zo zijn/haar idee over maar eigenlijk heeft maar zelden 1 partij het patent op de waarheid. Eén partij komt er nooit in haar eentje uit hoe je een complex idee moet oplossen. Je hebt meerdere partijen en visies nodig om samen in overleg een probleem zo goed mogelijk op te lossen.
Voorwaarde daarvoor is dat je wilt luisteren naar wat andere partijen te zeggen hebben en voorwaarde is ook dat je de bereidheid hebt andere partijen niet bij voorbaat al als onzinnig en overbodig weg te zetten.

Natuurlijk, je mag verschillen van mening maar je moet, als je een gemeente bestuurt, er altijd voor gaan om de best mogelijke oplossing te zoeken. Dit doe je door als raad niet alleen elkaar scherp en kritisch te bevragen maar ook door B&W tot op het bot door te zagen om zo alle feiten en argumenten boven tafel te krijgen.
En dat niet alleen. Als gemeenteraad ben je niet gekozen om maar 1 x per 4 jaar contact met de bevolking te onderhouden. Dat moet en kan veel vaker. Zo weet je niet alleen wat er leeft maar zo krijg je ook veel meer draagvlak voor lastige plannen.
De Hoogeveense bevolking is verre van dom.
Ze wordt graag ergens bij betrokken en wil graag meedenken over complexe zaken.
Maar je moet ze wel de kans geven.

Zoiets zou gemakkelijk kunnen op een Forum Hoogevenum.
En dan heb ik het niet over een online-forum zoals RegioHoogeveen.
Ik heb het dan over een samenkomst waar burgers en raadsleden en B&W met elkaar in debat kunnen gaan over prangende zaken. Een keer of 3,4 per jaar elkaar de nieren proeven is een prima zaak, het houdt je scherp en samen kom je verder.
Want wezenlijk is niks erger dan hoe de raad nu functioneert. Vrijwel alles lijkt te draaien om het beschermen van de coalitie en wethouders, om machtspolitiek.
Goed onderbouwde en verantwoorde plannen lijken nauwelijks meer te vinden.
De Hoogeveense burger krijgt het ene na het andere ambitieuze plan door de keel gepropt en lijkt daarin zo langzamerhand te verstikken.
Het draagvlak voor de bestuurders verkleint met de dag en er zal een moment komen dat je als burger bijna niet meer op verjaardagsfeestjes durft te zeggen dat je raadslid bent omdat deze functie in net zo'n kwaad daglicht is komen te staan als die van een parkeerwachter.
Een slechte zaak. We moeten het tij keren nu het nog kan en het woord democratie weer met openheid en fatsoen vullen in plaats van met achterkamertjes en golfbaanoverleg.
Zal een Forum Hoogevenum een plek kunnen vinden in Hoogeveen?
Wie weet.
Hoop doet leven, toch?