maandag 15 oktober 2012

KPMG: kopietje hier, kopietje daar, kopietje in de gloria?


Dag mijn lieve MargienAaltje,

Het is al weer een maand geleden sinds ik je schreef. En in die tijd is hier veel gebeurd. Het hospitaaltje is daadwerkelijk in bedrijf. Er komen steeds meer vrouwen om zich te laten testen. Gelukkig zijn de eerste mannen ook geweest. Eerder dan wij hadden durven hopen. Dat geeft ons heel veel moed. We hebben sinds drie dagen ook een (heel trage) internet verbinding en het eerste wat ik deed was op jouw weblog kijken.

Ik zag daar dat ons broertje weer van zich heeft laten horen. Hij is nog geen steek veranderd, dat is wel te merken. Altijd al een wolf in schaapskleren geweest en altijd met oogkleppen voor. Bereid om wat dan ook te doen voor een flinke zak met geld. En het ergste is dat het hem geen klap interesseert wat voor schade hij anderen daarmee berokkent.

Is hij al bij je geweest om een biertje met je te drinken? Pas op voor zijn maniertjes hoor. Hij praat je de laatste cent uit je beurs en verdwijnt met de Noorderzon. En als hij terugkomt is hij in staat om jou een schuldgevoel aan te praten omdat je boos op hem bent.
Soms denk ik dat hij de duivel in hoogsteigen persoon is. Jij zult misschien tegenwerpen dat in ieder mens, hoe slecht ook (van gedrag) nog een kiem van goedheid valt te ontdekken, het is mij niet gelukt die kiem bij hem te vinden.

Jij houdt je goed bezig met dat ziekenhuis bij jullie, zag ik. Ook jij bent nog geen steek veranderd en daar ben ik trots op.
Waar ik vooral benieuwd naar ben is dat rapport waar ik steeds weer over hoor en lees. Klopt het dat de Raad van Bestuur van die zorggroep waar Bethesda onder valt voor € 800.000,00 een rapport heeft laten opstellen door Wouter Bos van KPMG Plexus? En dat een bijna identiek rapport met een vergelijkbaar advies is opgesteld voor de ziekenhuizen in Winschoten en Delfzijl? Is hier misschien sprake van een handige manier om een hoop geld te verdienen met heel weinig werk? Het zou me niet verbazen als Johan hier achter zit. Die heeft echt veel contacten tegenwoordig, verkijk je daar niet op. Google maar eens op zijn naam en je schrikt je lam als je ziet met wie hij in verband te brengen is.

Lieve zus, mijn internetquotum voor vandaag is op. Ik moet dus stoppen. Laat gauw van je horen! Je bent ineens zo fijn dichtbij!

Je broer Hippo

Broeder!

Wat fijn en wat goed dat je daar in de bushbush zo bezig bent met het opzetten van een ziekenhuis. Ik ga er van uit dat het een ziekenhuis is voor ALLE bewoners uit Mbwanga en niet alleen de rijken?

Aan Johan wil ik niet teveel woorden kwijt. Nee, het bier staat hier in de koelkast en hij is natuurlijk niet langsgekomen. Druk, druk, druk met het volgen van leiderschapstrainingen, communicatietrainingen, golfbaanontmoetingen en netwerken. Dan zit een biertje met zuslief er niet meer in.
Ik vind vooral die trainingen gevaarlijk. Hij leert zo alles recht te praten wat krom is. Of, zoals onze vader altijd zei: “Geld dat stom is, maakt recht wat krom is”.
Ik maak me er best zorgen om want volgens mij is onze broer bezig zichzelf te verliezen. Ik hoop echt dat hij elke ochtend in de spiegel kan kijken en kan zeggen: ik ben een goed mens.
Ik blijf maar geloven dat niemand zo ver kan dwalen dat er geen weg meer terug is.

Dat rapport van jou is behoorlijk aan de prijzige kant. Hoeveel ziekenhuizen kun jij daarvan bouwen? Is het niet raar dat Bos met wat knip en plakwerk op een soortgelijk rapport in Winterswijk uitkomt?
Het zal toch niet zo zijn dat hij overal in dit land variaties op hetzelfde thema verspreid a 800.000 euro per keer? Ik kan dat niet geloven. Wie zou daar belang bij hebben? Nou ja, het antwoord weet ik al: hijzelf en zijn bedrijf.

Maar echt, ik geloof je gewoon niet en wil je ook niet geloven. Zwartkijker. Jij weet altijd mijn goede humeur te vergallen. Je wordt bedankt, ook namens de samenleving!


MargienAaltje


Lieve Zus!

Over de prijs van het rapport van Wouter Bos kan ik nog niet zoveel zeggen. Vandaag had ik wat meer internetquotum, dus ben ik gaan zoeken. Die € 800.000,00 is misschien aan de hoge kant hoorde ik in de uitzending van Radio Hoogeveen, die ik hier via de satellietverbinding heb beluisterd vanaf de actiewebsite van dat actiecomité. Zal wel een schatting zijn, het schijnt dat € 200.000,00 een serieuzer te nemen bedrag is, maar dan nog. Mijn budget voor een heel jaar hier in Mbwanga is € 15.000,00 en dan moet ik ook nog oppassen dat ik geen medicijnen verstrek die door de farmaceutische industrie hier worden gedumpt nadat ze in de hoogontwikkelde “eerste en tweede wereld” verboden zijn verklaard.
Maar hoe het ook is, het is wel duidelijk dat KPMG een goudmijn is voor adviezenschrijvers. Johan kan nooit ver uit de buurt van die lui verkeren, dus misschien kun je het hem eens vragen.

Overigens heb ik wel informatie over de situatie in Winterswijk gevonden. Op Zorgvisie kun je lezen dat er een extern consultancybureau in de arm is genomen. Of dat KPMG is geweest kan ik je nog niet melden, maar ik zal het je zeker laten weten als ik daar achter ben.
De fusie is daar trouwens niet doorgegaan, dat valt te lezen op Fusie gaat niet door, misschien kun je dit doorgeven aan de mensen van het comité in Hoogeveen, jij zult vast wel weten wie dat zijn.

Toen ik vanochtend jouw column beluisterde via de website van het comité, had ik tranen in mijn ogen. Je stem klonk zo vertrouwd, je was even zo vreselijk dichtbij en ik zag ons weer samen pruimen plukken in de tuin van buurvrouw Mina. Sindsdien denk ik steeds aan die drie grote haren op haar kin en aan Hendrik, die doofstomme kleermaker, die ik altijd een hand ging geven als hij voorbij kwam. Ik vond hem zo zielig en ik bad elke avond dat onze lieve Heer hem de spraak zou schenken, maar helaas, onze lieve Heer was toen waarschijnlijk even op vakantie.

Volgens mij is toen al de kiem gelegd voor mijn werk nu. Wij, gewone mensen, zullen het moeten doen op deze aarde. In eenvoud en oprechtheid.
Ik doe in ieder geval mijn best en ik weet dat dit voor jou ook geldt. Dat Johan zo buiten de boot valt, het is maar goed dat vader en moeder dat niet meer hoeven te beleven.

Lieve zus, ik ga nu stoppen, door jou te schrijven krimpt elke keer mijn heimwee, ik ben blij dat je bestaat.

Hippo



Oproerkraaier!

Wat ben je er toch voor één?
Eerst een beetje glashard zitten te beweren dat die rapporten bijna een miljoen kosten en dan beweren dat ze 200.000 kosten. Je moet maar durven. Huhuh... in eenvoud en oprechtheid.
Zo kennen we er meer he.

Het blijft een feit dat 200.000 euro ook erg veel geld is.
Het blijft een feit dat dat geld door jou en mij betaald is.
Het blijft een feit dat juist WIJ niet lijken te mogen weten wat er in dat rapport staat.

En dan is het misschien niet een feit maar toch een waardeoordeel: ik vind dat er erg veel geld wordt verdiend aan de top van het ziekenhuis.
Kijk, ik verdien zelf 40.000 euri per jaar. Niet veel, maar ik kan er alles mee doen wat ik nodig heb.
Met een loon van 100.000 zou ik nog meer kunnen doen, dure merkkleding kopen buiten de uitverkoop om, een tocht door de jungle maken of.... of....
Met een loon van 200.000, dat dus door jou, mij, en onze buren betaald wordt, koop je een huis van een miljoen, joost mag weten waar dat voor nodig is, koop je nog meer merkkleding en dure port en neem je een bewakingsbedrijf in dienst. En, vooruit, je gaat voor de 2e keer naar Madagascar. Ik bedoel dus: wat voor zin heeft het om zoveel geld van hardwerkende mensen af te nemen als het nauwelijks iets zinnigs meer oplevert?
Maar goed, ZE doen maar.
Er is niemand uit de politiek die dat oplost want de wil ontbreekt.

Denk maar veel aan de drie haren op de kin van buurvrouw Mina.
De eerste staat voor geloof. Het geloof dat je iets doet dat er toe doet, dat je de wereld beter maakt.
De tweede staat voor de hoop. De hoop dat het beter wordt dwars tegen alle cynisme en egoïsme in.
De derde staat voor de liefde. De liefde die je hebt omdat je weet dat een ander mens net zo is als jij bent. Met dezelfde angst, wanhoop, liefde en hoop.

Laten we daar dan maar voor gaan broertje. Geef nooit op maar pas op jezelf.


MargienAaltje

zaterdag 13 oktober 2012

Meer ziekenhuizen, meer verzekeraars

-->
Het was een bjusterbaarlike tocht, de Optocht der Braven afgelopen donderdag.
Bjusterbaarlik want het waren niet alleen ouderen en gehandicapten die meeliepen in de stoet, er liepen zelfs een stel stoere jongens van de hiphopschool mee. Een prachtig gemêleerd gezelschap met ergens in de massa een enorm spandoek van de actiegroep uit Dokkum. Zij strijden voor het behoud van hun ziekenhuis de Sionsberg, een van de kleinste maar ook een van de beste ziekenhuizen van Nederland.
In Dokkum hebben ze alles al meegemaakt. De spoedeisende hulp en verloskunde staan daar onder druk. Er zijn dermate veel onthutsende dingen gebeurt dat de gemeenteraad heeft besloten een onafhankelijk feitenonderzoek in te stellen naar de handel en wandel van de inspectiedienst voor de volksgezondheid, De Friesland Achmea en het Bestuur van het ziekenhuis.
De conclusies zijn zo herkenbaar dat ze naadloos op het Hoogeveense verhaal zouden kunnen passen:
Sluiting van het ziekenhuis wordt niet door kwaliteitseisen ingegeven maar door een mogelijk faillissement. Het ziekenhuis van Dokkum heeft dan ook een tekort van wel 200.000 euro per jaar.
Je zou zeggen: dat lappen de Dokkumers samen even bij elkaar maar dat feest gaat niet door. Achmea wil alleen maar sluiten. Zij wil dit samen met de Inspectie voor Volksgezondheid die glashard beweert dat er geen doden vallen bij een langere aanrijtijd naar de spoedeisende hulp. Je zult maar een hartaanval of een hersenbloeding hebben of bezig zijn met een gecompliceerde bevalling....

DFZ-Achmea, de IGZ, de Raad van Bestuur en de Raad van Toezicht van het ziekenhuis zijn er niet in geslaagd op professionele wijze te communiceren met de belanghebbenden over het slechte nieuws. Ook dat is zeer herkenbaar voor Hoogeveen. Het heeft hier voor veel onrust gezorgd. Misschien komt de openheid er nog, maar ze komt sowieso te laat.
Ook is het in Dokkum volkomen onduidelijk wat de gevolgen zullen zijn van de door te voeren reorganisatie van het ziekenhuis. Artsen van de Sionsberg hebben aangegeven dat de reorganisatie doden gaat kosten. Ik geloof ze zo. En ik word er niet vrolijk van.

Bij de reorganisatie van onze ziekenhuizen draait alles om winst. Winst voor de verzekeraars, winst voor de ziekenhuizen en winst voor een peperduur adviesbureau als KPMG Plexus. Burgers en ziekenhuispersoneel hebben niks te zeggen. Nou ja, B&W mag namens ons mee aan tafel zitten maar als het gaat zoals het met ons IC station is gegaan, hoeven we weinig te verwachten.
Het blijft absurd dat het ziekenhuisbestuurders, zorgverzekeraars en adviesbureaus zijn die beslissen over onze noodzakelijke gezondheidszorg.

Is het niet zo dat er juist minder marktwerking is als er minder ziekenhuizen komen? Reken er maar op dat de prestatieprikkel ras verdwijnt wanneer we hier in Drenthe nog maar 1 groot ziekenhuis over hebben. We hebben juist meer kleine ziekenhuizen nodig. Internationale studies wijzen uit dat de optimale omvang van algemene ziekenhuizen tussen de tweehonderd en driehonderd bedden ligt. En o wonder, die kleine ziekenhuizen werken een stuk efficiënter dan de grote kolossen. In grotere ziekenhuizen worden meer onnodige verrichtingen gedaan. Gewoon omdat het kan. Er is ook veel meer controle nodig. Gewoon omdat het moet.
En we hebben natuurlijk ook meer, kleinere verzekeraars nodig. Die echt met elkaar concurreren. We hebben graag iets te kiezen
Tenslotte heb je een overheid nodig die kaders durft te stellen en er garant voor staat dat gezondheidszorg voor ons allemaal betaalbaar en bereikbaar is.
Gezondheidszorg is niet alleen maar een markt waarin overbetaalde gezondheidsbobo's elkaar bezighouden en balletjes toeschuiven tijdens een potje gezondheidsstratego .
Gezondheidszorg is ons sociaal grondrecht.




zondag 7 oktober 2012

Het beschamende geval dat Margiens broertje is

Hieronder heeft Margien haar correspondentie met haar broertje gezet. Ze weet dat dit misschien in strijd is met het briefgeheim maar heeft daar wezenlijk lak aan.
Want waar gaat het eigenlijk om?
Om de gruwelijke golfwereld waar van alles wordt bekokstoofd of om de mensen over wiens hoofden van alles wordt beslist zonder dat ze ook maar ergens het recht hebben om mee te spreken, laat staan gehoord worden.

De trieste correspondentie met broerlief dus.

Overigens wenst Margien in geen enkel opzicht aansprakelijk te worden gesteld voor de onzin die haar broer uitkraamt. Zijn overtuiging is tenslotte ook maar een mening.

-->
Mijn lieve zus,

Het zal je verheugen, ik ben weer thuis. Om twee voor twaalf gisteravond raakten de wielen de grond weer en je snapt wel dat ik opgelucht ademhaalde. Mijn claustrofobie in het vliegtuig is nog lang niet voorbij. Diep in de nacht reed ik Hoogeveen binnen. Uiteraard kon ik weer niet slapen na zo’n lange vlucht en dus heb ik mijzelf een heerlijk glas wijn ingeschonken, je weet wel die mooie Graue Burgunder Feinherb die ik uit Duitsland haal.
Hoogeveensche Courant er bij gepakt en wat las ik? Gaat ziekenhuis Bethesda hier dicht? Is het echt waar? Dat laten ze toch niet gebeuren. Vertel me alsjeblieft gauw wat er allemaal aan de hand is, want van wat ik hier lees word ik heel ongerust.

Laat gauw van je horen,
Johan
je kleine broertje

-----

Broerlief,

Het is dat jij het bent, maar waar was jij de afgelopen , zeg maar 5 jaar? Juist, met je lijf van het ene vliegtuig in het andere en met je geest van het ene golfbaan gesprek na het andere.
Je hebt toch niet gemist dat we in Nederland en in een groot deel van de westerse wereld van het geloof in de zorgzame samenleving zijn afgestapt en en van “Jezus redt, Jezus redt, alle mensen opgelet”, zijn overgestapt naar “Ieder voor zich en niemand voor ons allen”.
Oftewel, we geloven niet meer zoveel in elkaar maar meer in de markt.
En ja, in het kader daarvan hebben de hoge heren besloten dat het goed is dat ziekenhuizen voortaan zoveel mogelijk centjes gaan verdienen en dat schijnt alleen te kunnen als ze megagroot zijn.
En, ze zeggen dat de zorg daar ook nog veel beter is. Nou ja, ik geloof er weinig van hoor, maar jij als Golfbaan lobbyist hebt daar vast wel eens een balletje over opgegooid. Of gooi je niet op de golfbaan?
Mocht je meer weten van ongekende kwaliteitsslagen, dan hoor ik dat graag!

Dag broer, ennuh.... wees niet bang ook al is de crisis nog zo groot, hier mag je altijd een biertje komen drinken.

Margien

-----

Lieve Margien, gladde aal, zoals ik vroeger altijd zei,

Dat van die zorgzame samenleving is nieuw voor mij. Daar heb ik nooit van gehoord, wat was dat? Misschien heb ik mij toch wel iets te veel door mijn werk mee laten slepen, daarom ga ik ook een lange vakantie nemen. Voorlopig blijf ik zeker vijf dagen thuis en ik zal graag een biertje bij je komen drinken.
Vorige week was ik in Londen op de Bilderbergronde, ter voorbereiding van de grote conferentie en daar sprak ik Karel van Ligchtenvoort. Hij is voorzitter van de Raad van Bestuur van het Amaliaziekenhuis in oprichting. Ik mag je nog niet vertellen waar dit ziekenhuis zal worden gebouwd, maar de man was razend enthousiast. Sprak over concentratie van hoog-complexe zorg en dat dit kapitalen ging opleveren. Hij heeft me zelfs een betrekking aangeboden als woordvoerder namens de cliëntenraad van het ziekenhuis. Beetje lobbyen, criticasters de mond snoeren, je weet wel het werk dat net even te smerig is voor van Ligchtenvoort zelf. Paar dagen werk in de maand, beetje lullig tweeten over tegenstanders, onbegrijpelijke commentaren geven aan de media, enzovoort. En weet je wat voor beloning daar tegenover staat? Honderdvijfentwintigduizend euro per jaar. Eventueel te storten op een nummerrekening op de Cayman Islands.
Ik heb gezegd dat ik wat tijd wil, om er eens goed over na te kunnen denken. En uiteraard mijn lieve dwarse provocerende oudere zus, om jou om je reactie te vragen. Vind je dat ik het moet doen? Ligchtenvoord zegt dat ik ook nog een secretaresse mag aannemen. Heeft ie vijfennegentigduizend euro per jaar voor klaarliggen. Die man kan strooien met geld. Zijn adagium is: “Zorgverzekeraars maken veel te veel winst, ik pluk ze kaal,” of zoiets. Eerlijk gezegd weet ik niet eens wat hij daar mee bedoelt. Heb jij enig idee?

Zet die biertjes maar vast in de koelkast. Na alle champagne en kaviaar van de laatste dagen, is een gewoon arbeidersdrankje toch ook wel weer eens heel lekker.

Johan

-----

Broeder...

Je liegt gewoon dat je niet weet wat de zorgzame samenleving was.
Kijk, vroegah, toen ik nog twee paardenstaartjes en melktandjes had, vroegah....
toen hielp mijn moeder gewoon de buurvrouw wanneer die net een kind had gekregen. Vroeger reed iedereen om de beurt met Margje wanneer ze op bezoek moest bij haar man Peet, die weer eens opgenomen was. Vroeger was lang niet iedereen aan het werk en waren de meeste mensen die niet werkten gewoon gezond. Die konden dus best wat uurtjes besteden aan mensen in hun buurt.

Maar goed, vrouwen moesten emanciperen, terecht natuurlijk, maar of het daar nou allemaal beter van is geworden?
Toen veel vrouwen werkten kwam het CDA erachter dat het niet zo goed ging met het omzien naar elkaar. Mensen hadden er geen tijd meer voor want druk druk druk.
En ja, wat zie je dan? Het CDA ging de zorgzame samenleving uitroepen. Een mission impossible.
Vroegah hadden we een zorgzame samenleving, maar het had geen naam en, om eerlijk te zijn ging het ook niet altijd even goed maar toen het CDA de zorgzame samenleving uitriep was dat alleen maar een bezuinigingstruc. Het werk dat door de thuiszorg en maatschappelijk werk werd gedaan moest weer naar de burger (klinkt het bekend? het klinkt bekend).
Sinds die tijd is het allemaal niet bepaald beter geworden met de zorg. Misschien op sommige punten wel, maar ik zou het zo 1,2 niet weten. Misschien weet jij het?

Trouwens, ik geloof niet dat mensen als die Ligchtenvoorde bestaan en zo'n man van de cliëntenraad ook niet. Ik bedoel MAN! we hebben het hier over de ZORG! Dat is toch iets heel anders dan geld?
Ik heb vertrouwen in mensen tot ze bewezen hebben dat ze niet te vertrouwen zijn. Het gaat niet om hun woorden, het gaat om hun concrete daden. Daarop mag je mensen afrekenen. De rest delete je gewoon maar.
Ik snap je probleem niet.
Je zit maar zonder enig bewijs wat mensen zwart te maken. Bah!
Kijk, dat ze dat nou met jou gaan doen met je dikke Saab en dito laag boter op je hoofd.....
Is het niet zo dat wie met 1 vinger naar een ander wijst, eigenlijk ook met 3 naar zichzelf wijst, o broertje?

Eat your heart out, brother!


zaterdag 6 oktober 2012

Opstand van de braven maar dan anders

Ze waren er vandaag allemaal.
De zieken.
De zwakken.
De ouderen.
De jongeren.
De hoogbegaafden.
De laagbegaafden.
Zwart, wit, bruin.

Ze waren er allemaal. Ze hebben allemaal hun handtekening gezet voor het behoud van een volwaardig ziekenhuis Bethesda.
Het was niet een beetje opvallend maar heel opvallend: veel van de mensen die vandaag voor Bethesda hebben getekend, hebben nog nooit van hun leven ergens tegen geprotesteerd want, och, je kunt er toch niks aan doen... de hoge heren doen maar wat.... we hebben niks in te brengen.
Maar vandaag waren ze er wel. Gezien de grote toeloop bij de stand waar handtekeningen gezet konden worden, leek het wel een opstand der braven. Maar dan wat anders, natuurlijk.
De mensen hebben getuigd van moed en hoop.
Misschien wel hoop tegen beter weten in, maar toch.....
Een bijzonder fenomeen.

Waar mensen het vertrouwen in de politiek vrijwel volledig hebben verloren, trekken ze nu de macht weer naar zich toe en geven ze tekenen af waar de zittende macht maar beter goed naar kan luisteren.
Duizenden mensen hebben vandaag in de Hoofdstraat middels hun handtekening een statement gemaakt: tot hier en niet verder!
Wezenlijk waren de mensen ook gewoon woedend over de gang van zaken rond Bethesda. Gegriefd over wat er zomaar kan gebeuren met hun ziekenhuis.
Nu gaan we kijken wat er met al die handtekeningen gaat gebeuren.
Er zijn  genoeg handtekeningen verzameld om Leveste Achmea en alle andere betrokken organisaties ervan te doordringen dat Hoogeveen echt niet zonder volwaardig ziekenhuis kan.

Hoop moeten we houden.
Of niet dan?